Orbán favorit i Ungern – stort stöd från landsbygden

Publicerad

Kriget i Ukraina och valet mellan väst och Ryssland står i centrum inför söndagens parlamentsval i Ungern.

Åratal av nära kontakt med Putin tycks dock inte stoppa sittande premiärminister Viktor Orbán och hans högerparti Fidesz från att säkra ännu en mandatperiod.

Rysslands anfallskrig lär få konsekvenser för valet i Ungern. Men kanske inte så som oppositionen hade hoppats.

”Vill inte bli inblandade”

I stället för att kritisera premiärminister Viktor Orbán, och hans goda relation till Rysslands president Vladimir Putin, tycks många väljare föredra att kritisera oppositionen – som anklagas av regeringspartiet för att vara krigshetsare. SVT besöker landsbygden i norra Ungern där stödet för Fidesz är starkt. Familjen Fejér är misstänksamma mot oppositionen som vill skicka vapen till Ukraina.

– Det vill gå ut i krig. Har inte tillräckligt många barn dött redan? Jag stöder Fidesz, säger mamman Erzsébet Fejér.

– Vi vill inte bli inblandade i något krig utan anledning, säger 18-årige Rajmund Olah till nyhetsbyrån AFP.

Oppositionen förnekar att man på något sätt skulle vilja skicka ungerska soldater till grannlandet.

I ett känslomässigt inlägg via videolänk, under det senaste EU-toppmötet, uppmanade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Orbán att ”välja sida”. Det har Ungern redan gjort, enligt Orbán.

Viktor Orbán vinkar till sina anhängare i staden Székesfehérvár sydväst om Budapest på fredagen, under sitt sista valmöte och tal inför söndagens val. Foto: Petr David Josek/AP/TT

”Svaret på frågan om vems sida Ungern står på är att Ungern står på Ungerns sida”, slog han nyligen fast i ett inlägg på sociala medier.

Samlad opposition

Viktor Orbán har suttit på premiärministerposten sedan maj 2010. Han stöds av egen majoritet i parlamentet för Fidesz, som med åren blivit allt mer konservativt. I samma takt har kritiken vuxit, från såväl oppositionen som stora delar av övriga EU.

Den ungerska regeringen anklagas bland annat för att ha begränsat rättsväsendets oberoende och skärpt kontrollen över massmedierna, universitet och samhällsorganisationer. Regeringen anklagar å sin sida Bryssel och västeuropeiska liberaler för att försöka tillskansa sig mer makt på nationalstaternas bekostnad.

Inför parlamentsvalet har en bred koalition om sex partier, från socialister och gröna till Jobbik, slutit upp bakom en gemensam motkandidat: Péter Márki-Zay. Han är en kristen, konservativ sjubarnsfar som tidigare tillhört Fidesz.

Oppositionskoalitionen United for Hungary, Förenade för Ungern, har valt småstadsborgmästaren Péter Márki-Zay till sin premiärministerkandidat. Han har uppmanat den ungerska befolkningen att ”välja väst framför öst”. ”Rösta för förändring, rösta för fred, rösta på Europa!”, twittrade Márki-Zay på fredagen. Foto: Anna Szilagyi/AP/TT

– Alla mot Orbán, och det är också koalitionens främsta drivkraft, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Men just nu pekar opinionsmätningarna på en seger för regeringspartiet.

Fakta: Parlamentsvalet i Ungern

Ungern håller parlamentsval söndagen den 3 april för att utse samtliga 199 ledamöter i nationalförsamlingen.

106 ledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet, medan 93 utses via en nationell partilista. För att komma in via listorna krävs minst fem procent av rösterna – eller tio procent om det är en koalition mellan två partier och 15 procent om det är ännu fler. Specialregler gäller även för landets etniska minoriteter.

I det nuvarande parlamentet har regeringsdominerande högerpartiet Fidesz 116 mandat, med 17 för koalitionspartnern i kristdemokratiska KDNP.

Viktor Orbán är den regeringschef i EU som suttit längst på sin post, ända sedan maj 2010. Han har dessutom en tidigare period som premiärminister bakom sig, mellan 1998 och 2002.

Störst i oppositionen är nationalistpartiet Jobbik med 17 mandat och socialdemokratiska MSZP med 13.

Årets val är i mångt och mycket en kamp mellan två koalitioner: Fidesz-KDNP samt nästan hela den samlade oppositionen som gått ihop under namnet Enade för Ungern (EM), under ledning av högerpolitikern Péter Márki-Zay.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.