Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susan Otieno, landschef på ActionAid i Kenya berättar om den extrema torkan på Afrikas horn.

Organisationen om extrema torkan vid Afrikas horn: ”Vi förlorar ett liv varje minut”

Uppdaterad
Publicerad

Östra Afrika har drabbats av den värsta torkan på 40 år och regionen står inför en svältkatastrof.

Susan Otieno, landschef för Action Aid Kenya, är nu i Sverige för att uppmärksamma frågan inför FN:s klimatkonferens.

– Världen är inte medveten, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Närmare 20 miljoner människor hotas av svält till följd av den ihållande torkan vid Afrikas horn, enligt FN:s rapporter.

I länderna Kenya, Etiopen och Somalia har flera år av uteblivet regn kraftigt påverkat tillgången till vatten och mat, samtidigt som planerade spannmålsleveranser från Ukraina har försenats till följd av kriget.

Susan Otieno, landschef för organisationen Action Aid Kenya, som just nu är i Sverige, beskriver situationen som alarmerande. Hon uppger att omkring 6,1 miljoner människor i området står på randen till akut svält samtidigt som hungerkrisen väntas breda ut sig ytterligare framöver.

-  Kvinnor och barn går utan mat. Vi ser i statistiken att vi förlorar ett liv varje minut till följd av svält, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

”Världen är inte medveten”

Den 6 november inleds FN:s årliga klimatkonferens COP27 i Egypten. Susan Otieno, som menar att omvärldens reaktioner på torkan varit senfärdiga, hoppas att frågan och orsaken till utvecklingen i området kommer att lyftas på agendan.

– Det är den stora utmaningen, världen är inte medveten, säger hon.

– En torrsäsong kan komma men inte så lång som den här. Det tar det till själva orsaken: Det här är en klimatförändring, en klimatorättvisa. Omvärlden måste bli medveten om detta och jag är här för att uppmärksamma länderna i norr, säger Susan Otieno.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer