Satellitbild Orkanen Irma tagen den 2 september. Foto: AFP/NOAA/RAMMB

Orkanen Irma uppgraderas till värsta kategorin

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Irma har nu uppgraderats till kategori fem, den högsta på orkanskalan, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Puerto Rico och Florida har utlyst nödläge i väntan på det kraftiga ovädrets framfart över Karibien och mot USA:s fastland.

En orkan av kategori fem på Saffir-Simpsonskalan innebär att ”katastrofala skador” kan inträffa, med förstörda hus och där ”större delen av området kommer att vara obeboeligt under veckor eller månader”, enligt orkancentret NHC.

LÄS MER: Karibien hukar för Irma

Stormen Irma

Orkanvarningar har utfärdats i flera karibiska länder, och förutom Florida håller ett antal andra delstater i USA ett öga på Irma, för att se om ovädret viker norrut — stormens öga väntas i nuvarande bana gå mellan Florida och Kuba, men den kan mycket väl vika av norrut också.

Varnar för översvämningar

”Den här orkanen har potential att bli en stor händelse för östkusten. Den kan också på ett allvarligt sätt belasta Fema och andra federala resurser eftersom den kommer så kort efter orkanen Harvey”, säger Even Myers vid vädertjänsten Accuweather enligt amerikanska medier.

Myndigheter varnar för kraftiga regn, översvämningar, jordskred och vågor på upp till sju meter.

– Det här är inte något bra tillfälle att gå ut och försöka leka med en orkan. Det är inte läge att ge sig ut på en surfbräda, säger Kenneth Mapp, guvernör på Amerikanska Jungfruöarna.

De drabbas först

Leewardöarna väntas drabbas först, sent på tisdagen lokal tid. Till Mexikanska golfen väntas Irma först till helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma

Mer i ämnet