Flygplatser, skolor och tunnelbana har stängts ner i Shanghai i väntan på ovädret. Foto: AP/TT

Orkanen Chanthu drar in över Shanghai

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma vindar och uppemot 300 millimeter regn per dygn väntas drabba mångmiljonstaden Shanghai när orkanen Chanthu drar in över Kinas östkust.  

– Orkanen ligger nästan stilla i två dygn och kan påverka mycket, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic. 

Orkanen Chanthu har rört sig från Taiwan och ligger nu vid Shanghai och Kinas östkust. Men även om den bara kommer att “nudda” kusten så kan den ställa till stor oreda. 

– Den är fast där och kommer att snurra där fram till torsdag, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic och tillägger att det är runt 20 miljoner människor som bor i Shanghai.

”Våldsamma vindar”

Flygplatser, skolor och tunnelbana har stängts ner i Shanghai i väntan på ovädret.

- Det kommer att falla 200-300 millimeter regn per dygn i Shanghai, säger Deana Bajic.

Vindar på 70-80 meter per sekund har uppmätts. 

– Det är våldsamma vindar, men tack och lov var de mest över vattnet. När de drog in över Taiwan så var de 40-45 meter per sekund, säger Deana Bajic.

Det är orkansäsong vid Stilla havet just nu och Chanthu är den femte tropiska orkanen som klassas som en kategori fem i år.

Läs mer om orkanen Chantu hos SVT väder

Orkan också över Houston

I Mexikanska golfen drar en annan orkan fram. Nicholas har rört sig från Mexiko och mot Houston där skolor har stängts och människor har uppmanats att stanna inomhus. Nicholas har uppgraderats från ett tropiskt oväder till en orkan, men har tappat fart och väntas nedgraderas igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.