Foto: HO/AFP/David Santiago/AP/TT

Orkanen Dorian tilltar i styrka – drar in över Bahamas

Uppdaterad
Publicerad

Den tropiska orkanen Dorian närmar sig Bahamas och den tilltar i styrka. Under söndagen har Dorian blivit en kategori 5-orkan, den högsta i skalan. Den väntas nå USA:s sydöstra kust någon gång på tisdag.
– Det är illa. En ytterst livsfarlig orkan, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Att Dorian nu klassas som en kategori 5-orkan av amerikanska orkancentret NHC innebär att vindstyrkorna uppmäts till minst 69 meter per sekund. Det för med sig omfattande skador.

– Man kan räkna med översvämningar, stormfloder och kraftiga vindar. Tak kan lyftas från hus och byggnader kan raseras. Är man på fel plats vid fel tidpunkt finns det risk för dödlig utgång, säger Nitzan Cohen.

I nordvästra Bahamas har befolkningen förberett sig inför orkanvindarna som svept igenom landet sedan söndagsmorgonen lokal tid. Vid nio-tiden på söndagen väntas orkanvindar slå till mot den populära turistorten Grand Bahamas.

Trump väntas ge evakueringsbesked

Efter att Dorian svept igenom ö-riket väntas den röra sig norrut mot den amerikanska delstaten Florida. Där väntas den slå till på måndagen, för att sedan röra sig vidare norrut mot Georgia och South Carolina. 

– Enligt vissa prognoser finns det alternativa lösningar där orkanen åker in över Florida och snurrar där istället, men det mest sannolika är att den rör sig norrut längs kusten, säger Cohen.

Under söndagsmorgonen har man beordrat evakueringar av bostadsområden i delar av Florida, rapporterar CNN.

I USA-delstaten South Carolina har man, liksom i Georgia och Florida utlyst ett nationellt nödläge inför orkanens ankomst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer