En satellitbild på orkanen Florence. Foto: NASA/TT

Guvernören om Florence: Ett stort våldsamt monster

Uppdaterad
Publicerad

Omkring två miljoner människor har beordrats att lämna North Carolina, South Carolina och Virginia i USA inför orkanen Florences framfart. En orkan som amerikanska myndigheter kallar ett ”trippelhot”. Under torsdagsmorgonen sänks stormvarningen från kategori 4 till 2.

Orkanen Florence väntas dra in över USA:s östkust sent på torsdagskvällen, svensk tid. På en femgradig skala ligger Florence för tillfället på en tvåa.

”Historiskt stor orkan”

Sammanlagt räknar man med att 4,5 miljoner människor kommer att komma i stormens väg. I North Carolina, South Carolina och Virginia har cirka två miljoner människor ombetts lämna sina hem.

North Carolinas guvernör, Roy Cooper, kallar orkanen för ett ”stort och våldsamt monster”.

– Det är en extremt farlig, livshotande, historiskt stor orkan, säger han på en presskonferens.

Översvämningar största faran

Carina Bergfeldt, SVT:s korrespondent i USA, berättar i Morgonstudion att de amerikanska myndigheterna ser Florence som ett trippelhot. Det handlar dels om den stormflod som kommer med orkanen, som kan orsaka flera meter höga vågor, och sedan om själva orkanen i sig.

– Stormvindarna kan förstöra hus, slita med sig människor, djur, byggnader och bilar.

– Det tredje, som är det farligaste av allt, är översvämningarna som kommer i samband med detta. North Carolina och South Carolina och Virginia har i flera månader nu haft mycket regn, så marken är redan fuktig, och det gör att det finns väldigt stor risk för översvämningar som kan fortsätta ganska länge.

– Och översvämningar är det som man vet historiskt, att när det gäller naturkatastrofer, så är det dem som kräver flest liv, säger Carina Bergfeldt.

Att mäta oväder

Det kanske enklaste sättet att mäta oväder är att ge varje vindhastighetsintervall ett namn. För att det ska handla om en storm måste vinden uppgå till cirka 24,5 meter i sekunden (88 kilometer i timmen). Allt över 32,7 meter per sekund är orkan.

Riktigt kraftiga oväder kan dock ha så extrema vindar att beskrivningen orkan – eller tyfon eller cyklon som de också kallas på olika håll – inte riktigt räcker till. Då används ofta Saffir-Simpson-skalan (SSHS). Denna går från kategori 1 till 5, där en etta har vindar på 33–42 meter per sekund och en femma över 70 meter per sekund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.