Orkanen Hermine (till höger) väntas slå till mot Florida under fredagsmorgonen. Foto: TT

Orkanen Hermine väntas förvärra zika-problemet i Florida

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Hermine har nu nått USA och Florida. Tidigt på fredagsmorgonen svensk tid stod flera hushåll i delstatshuvudstaden Tallahassee utan ström. När orkanen har dragit förbi befarar nu experter att zika-myggan, som nu upptäckts i Florida, kan få ordentligt fäste.

Under torsdagen utlyste guvernör, Rick Scott, undantagstillstånd i de flesta delar av delstaten Florida på USA:s sydöstra kust. Redan sent på torsdagskvällen, svensk tid, började det blåsa ordentligt på flera håll. Vid tretiden rapporterade nyhetsbyrån AP att flera hushåll i Tallahassee stod utan ström.

Orkanen Hermine väntas slå hårdast runtom i Florida senare under fredagsmorgonen, svensk tid.

Zikavirus

”Skapas parningsplatser för myggor”

Men invånarna i solskensstaten Florida, bör redan nu räkna med en besvärlig bieffekt – i form av myggor. När Hermine passerar, och det med ett förmodat rejält oväder som kan ge uppåt en halvmeter regn, väntas stora mängder vatten på sina håll.

– Det kommer att skapas alla möjliga slags parningsplatser för myggor, säger William Schaffner, professor i infektionssjukdomar på Vandebiltuniversitetet i Nashville, till Reuters.

Under torsdagen slog myndigheter i Florida fast att man nu har hittat myggor som testats positivt i delstaten. Man har befarat en tid att så skulle vara fallet, men det är alltså först nu som man kunnat fånga in zikavirus-bärande myggor.

Det rör sig om totalt tre myggor som fångats in i ett område vid Miami Beach testades positivt.

Delstaten har de senaste veckorna haft flera fall av personer som drabbats av viruset. Först trodde hälsovårdsmyndigheterna i Florida att smittan enbart drabbat ett litet område i stadsdelen Wynwood i Miami.

Utrotningsplanen hotas

För två veckor sedan konstaterades fem fall av smittan även i populära turistmålet South beach, även det i Miami. Hittills har det rapporterats om 49 fall av personer som smittats lokalt av det myggburna viruset i området, uppger hälsodepartementet i delstaten.

Bekämpningen pågår för fullt i delstaten där myndigheter nu jobbar på högvarv för att få bukt på situationen, bland annat har guvernör Rick Scott antagit en stor utrotningsplan för att få bort myggen.

I och med orkanen Hermine kan det istället bli ett hårt bakslag i denna kamp. Professor William Schaffner säger till Reuters att det nu är helt klart att det finns en hel del zikamyggor i Florida – och de som finns i delstaten bör vara oroliga.

– Räddningspersonalen kommer ju fokusera på andra saker nu än myggbekämpning, säger Schaffner, och syftar på den stundande orkan som nu tvingat fram ett undantagstillstånd i delstaten.

Myggor spolas ihjäl i orkanen

Vilken effekt Hermine får för zika-situationen i Florida återstår att se. En som delar professor Schaffners oro är Joseph Conlon, entomolog och rådgivare åt American mosquito control association.

Conlon säger till Reuters att kraftigt regn i stora mängder i samband med Hermine troligtvis kommer att spola ihjäl en hel del myggor i Florida, men helt säkert inte ta död på hela myggpopulationen i delstaten. Han varnar också för den situation som väntas uppstå när orkanen dragit förbi.

– Det kommer att leda till fler myggor, det råder det ingen tvekan om, säger Joseph Conlon till Reuters.

Fakta: Detta är zikaviruset

Zikaviruset dök upp i Sydamerika i maj 2015 och har nu spritt sig till 70 länder. De vanligaste symptomen är feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag i uppemot en vecka. Många får inga symtom alls.

Den ursprungliga värden för viruset tros vara afrikanska apor. Regelrätt behandling eller vaccin saknas. Viruset är släkt med exempelvis dengueviruset och är döpt efter en skog i Uganda.

Sjukdomen misstänks ligga bakom ett ökat antal missbildningar. Hos gravida kan viruset orsaka fosterskadan mikrocefali, vilket bland annat innebär att fostrets huvud och hjärna underutvecklas.

I sällsynta fall har viruset också kunnat kopplas till att vuxna utvecklar Guillain-Barrés syndrom, en neurologisk sjukdom som orskar förlamning och kan leda till döden.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Arkansas hälsodepartement.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet