Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Delstaten Louisiana i USA stålsätter sig för en av de värsta orkanerna på 170 år

Delstaten Louisiana i USA stålsätter sig för en av de värsta orkanerna på 170 år

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Ida har samlat kraft över den varma Mexikanska golfen – och har nått USA. Orkanen kan bli en av de värsta som slår till mot delstaten Louisiana på 170 år, varnar guvernören. 742 000 är just nu strömlösa i delstaten, rapporterar CNN.

Vid 19-tiden på söndagen, svensk tid, nådde orkanen Ida USA:s kust vid Port Fourchon i Louisiana, enligt USA:s orkancenter NHC.

Ida räknas för närvarande som en kategori 4-orkan på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan, rapporterar Reuters.

Kategorin innebär att ”katastrofala skador kommer att uppstå”. Som exempel nämns att de flesta träd i orkanens väg kommer att ”brytas av eller slitas upp med rötterna” och att stora områden kan bli obeboeliga ”i veckor eller månader”.

Skyfall och kraftiga vindar har gjort att 742 000 hushåll blivit strömlösa i Louisiana, rapporterar CNN.

500 räddningsarbetare

”Om du bor i New Orleans med omnejd rinner tiden ut för att hinna evakuera”, varnar vädermyndigheten NWS lokala kontor på Twitter.

– Den kommer att vara en av de starkaste orkanerna som slår till mot Louisiana sedan i vart fall 1850-talet, säger delstatens guvernör John Bel Edwards enligt medier i USA.

President Joe Biden har skickat 500 federala räddningsarbetare till Texas och Louisiana.

16 år sedan Katrina

Den förödande orkanen Katrina som slog till mot samma område för på dagen 16 år sedan var en kategori 3-orkan när den nådde land i Louisiana. Den gången miste över 1 800 människor livet och 80 procent av staden New Orleans översvämmades. Diken och fördämningar visade sig helt otillräckliga, när man i decennier bebyggt och exploaterat områden som krävs för att marken ska kunna ta hand om plötsliga vattenmassor.

– Det finns förstås vissa likheter, som till exempel datumet och att den kommer på en ganska liknande bana, men det fortfarande inte samma. Orkanen Ida är mindre, Katrina var större, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

”Människoliv står på spel”

Den här gången befaras vattennivån stiga mellan 3 och 4,5 meter runt Mississippi-flodens mynning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Maria Augutis listar förutsättningarna för en aktiv orkansäsong. Nu senast har den tropiska stormen Henri ställt till problem på den amerikanska östkusten. Foto: SVT/JUSTIN LANE/EPA/TT

– Vad gäller New Orleans, den största staden i Louisiana som drabbades värst av Katrina, har man förstärkt skyddsbarriärer. Det, i kombination med att Ida verkar gå lite västligare gör att man har förhoppningar om att barriärerna inte kommer att kollapsa. Då kan man klara sig från extrema översvämningar. Men oavsett kommer människoliv stå på spel, och dessutom kommer det att uppstå en hel del materiella skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.