Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s korrespondent i USA om orkanen Idalia. Foto: TT/SVT

Orkanen Idalia drar in över Florida – miljoner evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga översvämningar, hundratusentals strömlösa hushåll, inställda flyg och två personer döda i samband med trafikolyckor orsakade av kraftigt regn. Orkanen Idalia slog på onsdagen till med full kraft mot Florida och drog vidare över Georgia och mot South Carolina

– Flera bostadsområden är helt översvämmade, säger svenske Tobias Carling, som bor i staden Tampa.

Orkanen Idalia har på onsdagen slagit mot Florida och dragit vidare nordost in över Georgia och mot South Carolina. Miljoner människor har evakuerats eller tvingats söka skydd, och minst 300 000 hushåll i Florida och Georgia är utan ström i spåren av ovädret. Dessutom är det översvämningar på en rad platser och flygbolag i USA har ställt in över 1000 flyg på grund av ovädret. Ytterligare runt 2000 avgångar har försenats.

– Hus, fastigheter, tomter och bilar är översvämmade. Det har kommit in flera meter vatten från bukten, säger svenske Tobias Carling, som bor i Tampa i Aktuellt.

Han bor i Tampa och har valt att stanna kvar hemma, trots råd om att evakuera. 

– Vi bor lite högre upp och inte precis vid vattnet, så risken för översvämning här bedömde vi som väldigt liten. 

För invånarna i Tarpon Springs och många andra städer i Florida är kajak eller båt det enda färdmedlet som fungerar. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP

Tredje kraftiga stormen på ett år

USA:s internationella orkancenter i Miami nedgraderade under onsdagseftermiddagen svensk tid Idalia till en orkan kategori 1 med vindstyrkor på upp till 46 meter per sekund. Senare nedgraderades ovädret till en tropisk storm.

Idalia, som är det första ovädret att drabba Florida under årets orkansässong, har redan slagit mot Kuba där omkring 8000 invånare i provinsen Pinar del Riohar tvingats evakuera till följd av det kraftiga regnonvädret.

Det är tredje gången på 12 månader som en orkan slår mot Florida, efter stormen Ian i september 2022 och orkanen Nicole i oktober 2022, rapporterar CNN.

Se hela SVT Nyheters sändning om orkanen Idalia här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.