Kunder köper byggmaterial i Home Depot i södra Miami Dade, Florida inför orkanen Irma som väntas dra in över delstaten under fredagen. Foto: Gaston De Cardenas / AP

Orkanen Irmas framfart

Uppdaterad
Publicerad

Irma beskrivs som en av de kraftfullaste orkaner på Atlanten som världen hittills skådat. Ingen orkan före Irma har blåst lika hårt lika länge sedan satellitövervakningen började på 1970-talet. Detta har hänt:

  • Miljoner människor drabbade.  Irma har orsakat enorm förödelse över Karibien. Antalet dödsoffer uppgår till minst 40. Otaliga människor i Karibien har skadats och tiotusentals har blivit hemlösa. Hårdast drabbade av ovädret  är de fransk/nederländska öarna Saint Martin och Saint Barthélemy med 80.000 invånare. Där har 11 människor dödats, och i stort sett all bebyggelse blivit skadad. Dödsoffer har även krävts på Barbuda, Anguilla, Puerto Rico och de amerikanska respektive brittiska jungfruöarna. Även i Florida har människor dött i olyckor relaterade till ovädret  
  • Dödsoffer på Kuba. Orkanen drog in över Kuba vid natten mot lördag lokal tid med en vindstyrka på 72 sekundmeter. Hittills har tio dödsoffer konstaterats i landet. Totalt hade över en miljon människor längs med Kubas nordkust satt sig i säkerhet inför orkanens ankomst. Huvudstaden Havanna drabbades av översvämningar. Även Bahamas drabbades av orkanen, men klarade sig relativt lindrigt liksom Haiti/Dominikanska republiken.
  • Minskar  i styrka. Tidigt på lördagsmorgonen hade orkanen mojnat till 69 sekundmeter och nedgraderas därmed till kategori 4, enligt USA:s orkancenter NHC. Vid 17-tiden på lördagen hade orkanen nedgraderats till kategori 3, men väntades återfå styrka innan den nådde Florida.  
  • Mot Florida. Den amerikanska delstaten har uppmanat 5,6 miljoner människor – en fjärdedel av befolkningen – att lämna området inför orkanens ankomst under söndagen.   – Ni måste åka. Inte i kväll, inte om en timme – nu direkt. Det här är den mest katastrofala storm delstaten skådat, varnade Floridas guvernör. Även i Georgia beordrades evakueringar.  
  • Irma tog sig på söndag in över USA, och uppgraderades åter till en kategori 4, samtidigt som den tog en annan kurs än beräknat. I stället för att slå till enbart mot Floridas östkust drabbades västkusten.  Ytterligare 700.000 människor uppmanades sätta sig i säkerhet. Därmed är det 6,3 miljoner som omfattas av evakueringsorder, mer än en fjärdedel av Floridas befolkning.  
  • Miami under vatten.  President Donald Trump kallar Irma för ”en enorm destruktiv kraft ... av episka proportioner, kanske större än vi någonsin sett”. Florida är förklarat som katastrofområde. Under måndagsmorgonen, svensk tid, befann sig stora stora delar av miljonstaden Miami under vatten. Fler än 4 miljoner hushåll och företag är eller har varit utan el. En del kan komma att få vänta i veckor på att få den tillbaka.  
  • Irma nedkategoriseras  från en kategori 4-storm till en kategori 2-storm. Under måndagsmorgonen nedgraderas den ytterligare till en kategori 1-storm med vindstyrkor på omkring 35 meter per sekund. Ovädret fortsätter att röra sig i nordvästlig riktning över Florida, i riktning mot Alabama.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma

Mer i ämnet