• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer här

Foto: TT

Orkanen Maria närmar sig Puerto Rico

Publicerad

Efter att ha svept in över ön Dominica drar den tropiska orkanen Maria nu vidare mot Amerikanska Jungfruöarna och Puerto Rico – och den intensifierar i styrka.
Guvernören Ricardo Rossello befarar att orkanen kommer att slå till med ”en kraft och våldsamhet som landet inte har upplevt på flera generationer”.

På sin färd över Karibiska havet hämtar Maria ny energi ur havsvattnets värme samtidigt som den närmar sig Amerikanska Jungfruöarna och sedan Puerto Rico. Den klassas nu åter som en kategori 5-orkan med en vindstyrka på 75 meter per sekund.

Värsta stormen på generationer

Redan nu piskas ön av regn och blåst, men först under onsdagsdygnet lokal tid väntas ovädret på allvar drabba Puerto Rico ”med en kraft och våldsamhet som vi inte har upplevt på flera generationer” som öns guvernör Ricardo Rossello uttrycker sina farhågor.   

Myndigheterna uppmanar nu befolkningen, som till stora delar är fattig och bor i ruckel, att omedelbart lämna sina hem och sätta sig i säkerhet.

”Evakuera eller dö”

– Evakuera, annars dör ni! Jag vet inte om jag kan uttrycka mig tydligare än så, sa öns säkerhetskommissionär Hector Pesquera redan natten mot tisdag.

Puerto Rico ligger rakt i den väg Maria väntas ta, och enligt det amerikanska orkancentret NHC är farliga vindar, översvämningar, och hårt regn att vänta.

Ön är ett självstyrande territorium som tillhör USA, och har fortfarande inte återhämtat sig från de skador som orkanen Irma orsakade för bara två veckor sedan. Nu fruktar man ännu värre förödelse.

Dödsoffer

På tisdagen krävde stormen Maria sitt första dödsoffer när en person på den franska ön Guadelope träffades av ett fallande träd, rapporterar AP. Dessutom saknas två personer som inte lystrat till uppmaningen att hålla sig inomhus. I stället gav de sig ut på havet där deras båt förliste utanför grann-ön La Desirade.

LÄS MER: Orkanen Maria uppgraderas

Fler dödsfall kan vara att vänta i ovädrets spår. Piskande regn i mängder samt stormfloder har orsakat översvämningar i en rad samhällen, främst längs sydkusten på Guadelope. Enligt rapporter har 80.000 hushåll, nästan halva befolkningen på ön, blivit strömlösa.

Stora skador

Även de närbelägna öarna Les Saintes, Marie-Galant och Petit-Bourg har blivit illa åtgångna av stormen. Vägar är blockerade av nedfallna träd och även annan infrastruktur har skadats. 

På Puerto Rico hukar man inför stormens ankomst. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer