Många hus har förstörts av orkanen. Här ett i Panama city i Florida. Foto: Joe Raedle/Getty images/AFP/TT

Lugnare ”Michael” fortfarande dödlig

Uppdaterad
Publicerad

Efter att minst tio personer omkommit i Centralamerika har nu orkanen Michael skördat dödsoffer i USA. En man i Greensboro i Florida omkom när ett träd föll ner på hans bostad. Samtidigt har nu Michael lugnat ner sig från orkan till tropisk storm.

Orkanen Michael har dragit in över Florida med en styrka på upp till 69 meter per sekund. Enligt nyhetsbyrån Reuters har fler än två miljoner människor evakuerat på grund av orkanen och USA:s president Donald Trump har utfärdat ett formellt nödläge för Florida, vilket innebär att federala resurser kan frigöras till räddningsinsatser.

Förödelse i Michaels spår

Orkanen har orsakat översvämningar, strömavbrott, förstörda bostäder och nedfallna träd. I Greensboro i norra Florida omkom en man när ett träd föll igenom taket på hans bostad.

Orkanen tar sig vidare

I försvagat skick fortsätter Michael nu in över South och North Carolina – som knappt hunnit städa upp efter orkanen Florence nyligen.

När den sedan kommer ut över Atlanten igen kan Michael åter stärkas, bedömer USA:s orkancenter NHC. Men bara tillfälligt. Väl framme vid de brittiska öarna i nästa vecka kommer det att vara en skugga av sitt forna monstruösa jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer