En arg anhängare till regeringen pekar på en soldat. Foto: TT

Osäkerhet efter thailändsk militärkupp

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens militärkupp i Thailand är läget i Bangkok förhållandevis lugnt under förmiddagen. Men under ytan växer kritiken mot miltärens agerande och frågan är vilken roll de sociala medierna kommer att spela för oppositionen.

Enligt SVT:s korrespondent Niklas Sjögren, på plats i Bangkok, är läget i den thailändska huvudstaden synbart lugnt under förmiddagen, men samtidigt är många thailändare besvikna på gårdagens händelser.

– Det är lugnt, åtminstone på ytan, men samtidigt strömmar det in kritik från omvärlden. Exempelvis USA, Frankrike och Storbritannien fördömer den här militärkuppen. Samtidigt är många thailändare väldigt kritiska till det som hänt, då de in i det sista hade hoppats slippa en militärkupp.

Politisk kris i Thailand 2013

Gårdagens kupp var dock knappast oväntad med tanke på landets historia av politisk oro, och miltären spelar fortfarande en viktig roll för många thailändare, enligt Nilklas Sjögren.

– Thailand har ju en lång historia av militärkupper bakom sig, den senaste 2006. Militären är också en kraftig maktfaktor här i Thailand, det ska man inte glömma. De som i månader gjort allt för att bli av med regeringen, som vill tillsätta en icke-vald utnämnd regering, gillar militärkuppen, och tycker att kuppen ger dem en möjlighet att få det de vill.

Sociala medier viktiga

Under gårdagkvällen hotade militärjuntan att blockera de sociala medierna i landet, men hotet har ännu inte verktställts, enligt SVT:s korrespondent.

– De är inte blockerade ännu, och även om det är en kraftig censur av de traditionella medierna, så flödar diskussionen och kritiken just nu på de sociala medierna. Och det är en skillnad mot tidigare militärkupper. 2006 fanns inte den biten och hur det kommer att påverka läget undrar alla här.

Men det rådande cencurläget i Thailand är mycket hårt och kritik av militärjuntan bestraffas med hårda påföljder. Under morgonen har landets tv-kanaler endast sänt program med militär anknytning och frågan thaliändarna nu ställer sig är vilka syften de ansvariga bakom kuppen egentligen har, enligt SVT:s korrespondent.

– Alla som kritiserar den här militärkuppen eller manar till protester kan gripas och dömas och man får överhuvudtaget inte samlas i stora folksamlingar. Och nästa steg är: vad vill militären med det här? I vilken riktning vill de driva det? Kommer de att tillsätta en icke-vald regering, som det verkar på de första signalerna man får från dem. Och hur kommer i så fall regeringen och alla miljoner som röstar fram regeringen i så fall att reagera?

Utreseförbud

Enligt de senaste uppgifterna under förmiddagen har den thailändska militärjuntan nu förbjudit 155 högt uppsatta personer att lämna landet, däribland landets förra premiärminister Yingluck Shinawatra. Syftet med utreseförbudet ska, enligt ett dekret som lästs upp i landets tv-kanaler, vara att ”bibehålla freden och lösa konflikten”.

Även 100 högt uppsatta thailändska politiker har fått order om att infinna sig på ett möte på en arméanläggning i Bangkok med landets nya miltiärledning, och enligt BBC har ett antal regeringsvänliga parlamentsledamöter gått under jorden till följd av den senaste utvecklingen i landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Thailand 2013

Mer i ämnet