Oro för andra virusvåg när Frankrike öppnar upp

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike är ett av de länder med högst dödsfall kopplade till covid-19 i Europa.

När landet, som nu har varit nedstängt i sex veckor, sakta förbereder för att öppnas upp börjar oron för en andra smittovåg att gro i Mulhouse – landets värst drabbade stad.

– Vi måste behålla skyddsåtgärderna, säger Joy Mootien, läkare i Mulhouse.

I Frankrike har hittills 166 036 bekräftats smittade av det nya coronaviruset och 23 327 har bekräftats döda, enligt siffror från Johns Hopkins University.

Det ansträngda läget har tvingat landet till en nedstängning som har pågått i sex veckor – men nu börjar man sakta förbereda sig för att kunna häva karantänen den elfte maj.

Coronapandemin

Men politikerna i staden Mulhouse i östra Frankrike vill ha två veckors ytterligare isolering för att sjukvården inte ska kollapsa. Mulhouse är landets hårdast drabbade stad och har haft de mest strikta karantänsreglerna med totalt utegångsförbud på kvällar och nätter.

”Måste behålla åtgärderna”

– Vi intalar oss att vi har klarat en första intensiv våg. Vi har lyckats få koll på läget, det har sjunkit. Men vi får inte låta en andra våg komma, säger Joy Mootien, intensivvårdsläkare i Mulhouse, och fortsätter:

– Vi måste behålla skyddsåtgärderna och fortsätta vara vaksamma.

Fabrice Bozzi jobbar som krögare i Mulhouse, som han beskriver som en ”spökstad” sedan pandemin slog till.

– Jag tror att vi kommer att hamna i en ännu djupare kris än den vi har nu med covid-19. Folk fortsätter att vara rädda, och det vi har förlorat kommer vi aldrig att få tillbaka, säger Fabrice Bozzi.

”Bara att gilla läget”

Han säger till SVT Nyheter att det blir svårare att hålla sig inomhus när vädret blir allt varmare, och han lider med dem som bor i lägenheter utan balkonger.

En kvinna som lutar sig ut genom fönstret på ett stort höghus ropar till SVT:s korrespondent på plats att läget är ”sisådär” men att det bara är att gilla läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet