Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rösterna utanför kyrkan där Navalyjs begravnings ska hållas. Foto: EBU/STOTA/TT

Flera uppges gripna vid Navalnyjs begravning: ”Stor risk”

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har förts till sista vilan. I Moskva samlades tusentals för att ta farväl av regimkritikern – trots myndigheternas uppmaningar.

– Rädslan kan inte överväga sorgen över en avliden människa, säger en man på plats utanför kyrkan.

Två veckor efter nyheten om hans död hölls begravningsceremonin för den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Gudstjänsten som ägde rum i en kyrka i Moskva avslutades strax innan klockan 13 på fredagen.

Vid 14-tiden fördes hans kropp till Borisovskoje begravningsplats för att jordfästas. Bilder visar Navalnyjs mamma, Ljudmila Navalnaja, i tårar vid kistan.

Skanderade Navalnyjs namn

Stora folkmassor samlades på Moskvas gator för att hedra oppositionsledaren inför begravningen. Enligt Navalnyjs egen stab rör det sig om tusentals människor som trotsat myndigheternas uppmaningar om att undvika ”olagliga samlingar”.

Flera av anhängarna skanderade Navalnyjs namn när hans kista fördes ut ur kyrkan.

– Det finns uppenbarligen många människor som vet att han begravs och som kommit dit för att hedra honom. Förmodligen är det miljontals i Ryssland som följer den här begravningen, säger Bert Sundström, SVT:s tidigare Rysslandskorrespondent.

Flera gripna

Begravningen har föregåtts av ett omfattande säkerhetsarbete och flera personer ska ha gripits på platsen, rapporterar TT med hänvisning till medierapporter.

Redan på torsdagen fanns kravallpolis och staket på plats vid kyrkan.

– Vår avsikt är ett fredligt farväl och sörjande, men det verkar som att ryska myndigheter tror att vi ska starta uppror, säger Navalnyjs medarbetare Leonid Volkov till BBC.

Stämningen har i övrigt varit relativt lugn, rapporterar BBC:s Moskvakorrespondent.

Platsen för kyrkan och begravningen i Moskva. Foto: SVT

Flera hinder inför begravningen

Enligt Navalnyjs stab har Kreml försvårat för begravningen på flera sätt. Bland annat uppges myndigheterna ha vägrat att lämna över Navalnyjs kropp från bårhuset till en början. Flera kyrkor ska ha vägrat att hålla i ceremonin.

Det är ännu inte klart hur många av Aleksej Navalnyjs anhöriga och anhängare som deltar i begravningen. På bilder inifrån kyrkan syns hans föräldrar, Anatolij Navalnyj och Ljudmila Navalnaja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.