Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sverige kan snart stå inför samma situation som Storbritannien, enligt experter. Hör brittiska virusforskaren i klippet. Foto: Olafur Steinar Gestsson/EPA/TT & Victoria Jones/AP/TT

Ökad smittspridning i Europa – nya restriktioner väntar i flera länder

Uppdaterad
Publicerad

Covidläget är åter allvarligt på många håll i Europa. Nu inför flera länder nya restriktioner för att försöka bromsa smittspridningen.

Storbritannien, Ryssland och Turkiet stod för flest covidfall i Europa förra veckan, då antalet fall steg med sju procent i Europa jämfört med föregående vecka, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

– Vi står inför en perfekt storm, sade Matthew Taylor, chef för Storbritanniens Hälsovårdsmyndighet (NHS) till BBC tidigare i veckan. 

Matthew Taylor flaggade för att NHS nu förbereder sig för vad som kan bli ”den mest utmanande vintern någonsin”.

Butiker och restauranger i Ryssland stängs

Ryssland har det senaste dygnet rapporterat rekordmånga dödsfall och covidfall, med 1 036 dödsfall och 36 339 fall, rapporterar nyhetsbyrån AP.

På torsdagen presenterade myndigheterna en plan för att om en vecka införa nya restriktioner och bland annat stänga restauranger och de flesta butiker för att bromsa smittspridningen, rapporterar Reuters.

Även Ukraina har det senaste dygnet registrerat ett rekordhögt antal nya fall, meddelar landets hälsovårdsministeriet.

Oro för femte våg i Finland

Europa var den enda regionen i världen där antalet fall ökade förra veckan, enligt WHO:s sammanställning, och oron är just nu stor i flera länder. I Finland har coronasiutationen försämrats de senaste veckorna, och på den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s karta över smittläget i Europa har Finland bytt färg från gult till rött, på grund av fler fall.

Även Nordnorge, Tyskland och de baltiska länderna är rödmarkerade på kartan.

Diagnostikdirektör Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) har sagt till tidningen Ilta-Sanomat att Finland nu befinner sig i en femte våg som syns i belastningen på sjukvården.

I Polen och Lettland införs hårdare restriktioner efter att antalet covidsmittade ökat kraftigt. I Polen blir det tuffare tag mot personer som struntar i att bära munskydd och i Lettland, där vaccinationsgraden är strax över 50 procent,  väntar en nedstängning. Under fyra veckor ska skolor och arbetsplatser stängas. Det införs också utegångsförbud kvälls- och nattetid.

Tegnell: Beredda att vidta åtgärder

I Sverige finns det en risk för att smittspridningen tar fart igen under hösten och vintern, enligt Folkhälsomyndigheten. Myndigheten har tagit fram tre nya möjliga scenarier för framtiden åt regeringen.

– Skulle smittspridningen öka dramatiskt och belastningen på hälso- och sjukvården stiga kraftigt, är vi självklart beredda att vidta åtgärder, säger Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet