Oro för vulkanbesökarna: ”Det är farlig lava”

Publicerad

Folk från hela världen åker till Island för att titta på vulkanutbrottet på Reykjaneshalvön. Men räddningstjänst på platsen oroas för att de är dåligt utrustade och inte vet om vilka faror de ställs inför.

– Det är farlig lava, det är mörkt och promenaden tar flera timmar, säger Steinar Thor Kristinsson, vid Grindaviks räddningstjänst.

På fredag kväll öppnade sig marken vid Fagradalsfjall i närheten av huvudstaden Reykjavik och vulkanområdet fick ett utbrott. Och utbrottet på Island pågår fortfarande. Och i takt med att mer lava sprutat ut så har även besökarna flockats kring naturkraften.

– Det är fantastiskt, helt fantastiskt, säger Stefano Manza, som pluggar vulkanologi i Italien till vardags.

Men samtidigt som besökare flockas för att titta på jordens innandöme så oroas räddningstjänsten. Det är trots allt lava.

– Folk går dit väldigt dåligt utrustade och det är en svår situation. Det är lava, det är mörkt och promenaden tar flera timmar, säger Steinar Thor Kristinsson, vid Grindaviks räddningstjänst.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.