Israeliskt hopp om bättre kärnenergiavtal

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en oro i Israel kring ett eventuellt nytt kärnengergiavtal mellan USA och Iran. Samtidigt menar den israeliske journalisten Ben David att det nu finns stora möjligheter att omförhandla avtalet till något som skulle kunna vara acceptabelt för Israel.

Israeliska journalisten Ben David intervjuades i kvällens Agenda om oron kring ett eventuellt nytt kärnenergiavtal mellan USA och Iran. Han menar att oron främst ligger i att avtalet är tidsbegränsat.  

– Som avtalet nu är utformat kommer alla begränsningar att upphöra 2030, det innebär att Iran efter det kommer ha möjligheter att utveckla kärnvapen. Iran är ett land som lovat att utplåna Israel från kartan, något som den israeliska regeringen tagit på allvar, säger Ben David, journalist på tv-kanalen TV10. 

Ben David menar att på grund av Irans urusla ekonomi så finns stora möjligheter för USA att omförhandla avtalet till något som Israel skulle kunna acceptera. Att Joe Biden ännu inte hört av sig till Benjamin Netanyahu, är inte något som Ben David är allt för orolig över. 

– I slutändan anses Joe Biden vara en vän av Israel, många i hans administration har goda relationer med Israel. Jag tror att han kommer lyssna på Israel och alla grannländer som också oroas av ett kärnvapenbestyckat Iran, säger Ben David till Camilla Kvartoft i kvällens Agenda. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.