Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det här är vårt, och internationell rätt... Ja, låt det vara internationell rätt – det påverkar inget här, det ändrar inget, säger bosättaren Shuli Khachmon. Foto: Ariel Tegar/SVT

Oro på Västbanken när bosättarna känner medvind

Uppdaterad
Publicerad

Den nya israeliska regeringskoalitionen är landets mest extrema regering någonsin. Bland annat har de lovat att bygga ut antal bosättningar på Västbanken. Palestinier är oroliga för att bosättarrörelsen stärkts, medan bosättarna själva känner medvind.

– För min del vill jag ha fler bosättningar och så lite terror som möjligt. Jag struntar i hur andra sidan lever, låt dem få leva och få allt de vill. Jag vill ha mindre stenkastning och skottlossning – här skjuts det varje natt, säger han.

I tre år har Shuli Khachmon bott på en olaglig utpost på Västbanken. Han och de andra bosättarna anser att området är deras land.

– Jag hade gärna sluppit bära vapen. Det är ständigt med mig, mer än jag är med min fru och mina barn, säger bosättaren Shuli Khachmon.

”Man kommer inte åt sin egen mark”

Fåraherden Mohammed Abu Hussein bor i en by strax intill utposten. Han har sett hur bosättningen har växt och brett ut sig.

– Man känner att man utsätts för psykisk och moralisk stress. Man kommer inte åt sin egen mark. Nu räknas den som deras, för oss är den förbjuden, säger han.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.