Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför trappas våldet upp i Israel just nu? SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu-Eid förklarar. Foto: Denise Berg/SVT samt Mahmoud Illean/AP/TT

Våldsvågen på Västbanken och i Israel: Detta har hänt

Publicerad

De senaste dagarnas blodiga attacker i Israel har föregåtts av flera veckors oroligheter på Västbanken. Över 20 palestinier uppges ha dödats av israeliska styrkor hittills i år och 2022 beskrivs som det blodigaste året som någonsin uppmätts.

28 januari: Terrorattack i gamla stan i Jerusalem

Minst två personer skadas i en misstänkt terrorattack i östra Jerusalem. De skadade uppges vara män, 23 och 47 år gamla. Den misstänkte gärningsmannen, en 13-årig palestinier, skjuts av polis och förs till sjukhus.

Israel uppger under lördagen att de förstärker sin närvaro på Västbanken efter den senaste tidens attacker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Attacken ska ha ägt rum i gamla stan i östra Jerusalem, enligt flera nyhetsbyråer. Foto: Mahmoud Illean/AP/TT

27 januari: Terrorattack vid synagoga

Sju personer dödas och tio personer skadas efter att en palestinsk man öppnat eld vid en synagoga i Jerusalem. Händelsen beskrivs som den blodigaste terrorattacken på flera år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Jerusalem efter skjutningen vid synagogan. Foto: TT

27 januari: Flyganfall och raketangrepp

Fem raketer skjuts från Gaza mot Israel som i sin tur svarar med flyganfall mot Gaza. Tre av Gazas raketer ska ha skjutits ned av israelisk militär och ingen ska ha skadats. Ingen uppges heller ha skadats i de israeliska flygattacken mot Gaza.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flyganfall mot Gaza efter raketangrepp Foto: Reuters

26 januari: Flera döda i palestinskt flyktingläger

Nio palestinier dödas av israelisk militär på Västbanken. De flesta av offren skjuts till döds i flyktinglägret i Jenin på norra Västbanken. Bland offren finns en 60-årig kvinna.

Israels armé hävdar att man genomförde en militär insats på platsen och att soldaterna avfyrade sina vapen först när de blev attackerade.

25 januari: Man skjuts till döds i Jenin

En 20-årig palestinier från flyktinglägret i Jenin skjuts till döds efter att han, enligt israeliska medier, knivhuggit en israelisk soldat. Dessutom dödas en 17-årig palestinier efter att ha riktat ett låtsasvapen mot israeliska poliser, skriver tidningen Haaretz.

14 januari: Två palestinier dödas i Jaba

Två palestinier skjuts ihjäl av israeliska styrkor i orten Jaba i den ockuperade Västbanken. Enligt den israeliska militären öppnade soldaterna eld sedan beväpnade män som färdades i en bil skjutit mot dem.

15 december: FN fördömer rekordblodigt år på Västbanken

FN-experter fördömer det israeliska våldet på ockuperade Västbanken efter att 150 palestinier, varav 33 barn, dödats av israeliska styrkor i området under 2022. Det är den högsta siffran sedan FN började dokumentera dödsfallen 2005, skriver FN i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.