Den Londonbaserade arabiska tidningen al-Quds al-Arabi uppger att den tidigare presidenten Mahmoud Ahmadinejad har gripits, anklagad för att ha underblåst protesterna. Foto: TT

”Oroligheterna i Iran över” hävdar regimen

Uppdaterad
Publicerad

Irans invånare och säkerhetsstyrkor har nu stoppat oroligheterna i landet, enligt det mäktiga revolutionsgardet.

Enligt obekräftade uppgifter har expresidenten Mahmoud Ahmadinejad gripits.

Bakom den senaste tidens regeringskritiska protester ligger utländska fiender och oppositionsgrupper, hävdar gardet i ett skriftligt uttalande.

Ett 20-tal människor har dödats och över 1 000 har gripits sedan förra veckan, då en våg av demonstrationer mot ekonomiska svårigheter och den islamiska regimen i allmänhet drog över landet. Protesterna var de största sedan den så kallade gröna revolutionen 2009.

Politiska protester i Iran

”Företrädare för säkerhetsstyrkorna har bekräftat att de flesta av de gripna nu frigivits”, skriver reformsinnade parlamentsledamoten Gholamreza Heydari på parlamentets sajt.

Ex-president gripen

Samtidigt rapporterar den Londonbaserade arabiska tidningen al-Quds al-Arabi att den tidigare presidenten Mahmoud Ahmadinejad har gripits, anklagad för att ha underblåst protesterna. Tidningen hänvisar till trovärdiga källor i Teheran.

Ahmadinejad ska i ett tal i Busehehr den 28 december ha sagt att en del av dagens ledare ”lever fjärmade från folkets problem och inte vet något om samhällets realiteter”.

Ahmadinejad, som var president 2005-2013, är populär bland mindre bemedlade som minns hans omfattande välfärdsprogram. Han är dock utfryst av dagens ledare och fick inte ställa upp i presidentvalet förra året.

Ett 20-tal människor har dödats och över 1.000 har gripits sedan förra veckan. Foto: TT

Populär app blockeras

Restriktionerna när det gäller vissa sociala medier har hävts, bland annat för Instagram. Men fortfarande är appen Telegram blockerad. Meddelandetjänsten, som används av 40 miljoner iranier, har varit ett viktigt verktyg för dem som spritt information om regimprotesterna.

Under de senaste dagarna har tusentals anhängare av regimen också demonstrerat. Även på söndagen hölls sådana manifestationer i flera städer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politiska protester i Iran

Mer i ämnet