Foto: DR

Oroligt vid demonstration i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

En stor polisinsats har pågått i stadsdelen Nörrebro i Köpenhamn under söndagen. Enligt danska medier har det kastats sten och flaskor mot polisen.

Enligt polisen deltog omkring 200 personer i oroligheterna, som tros bero på missnöje med att den islam- och invandringsfientliga politikern Rasmus Paludan tilläts demonstrera på Blågårds plads i Nörrebro. Stadsdelen är känd för att ha många boende och affärsinnehavare med annan etnisk bakgrund än dansk.

Polisen tvingade Paludan att avbryta sin manifestation och lämna platsen, efter att han angripits. Han säger själv till DR att han inte blivit skadad.

Oroligheterna fortsatte efter att manifestationen avbröts och polisen har angripits med sten, flaskor och fyrverkerier. Efter att polisen satte in tårgas har människor skingrats från Blågårds plats vid 17-tiden, uppger tidningen BT. Minst en person ska ha blivit gripen.

Juristen och politikern Rasmus Paludan är grundare av partiet Stram kurs, som bland annat vill förbjuda islam och stoppa all invandring till Danmark från ”länder utanför Västvärlden”. Paludan dömdes nyligen enligt den så kallade rasismparagrafen i den danska strafflagen, för uttalanden han gjorde i en Youtubevideo. Han har överklagat domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.