Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En drönarfilm, truppförflyttningar och psykologisk krigföring – SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren om upptrappningen mellan Israel och Hizbollah. Foto: SVT/AP

Oron växer – då kan gnistan bli fullskaligt krig

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett krig som ingen säger sig vilja ha – ändå växer nu oron på båda sidor om gränsen för ett fullskaligt krig mellan Israel och den libanesiska Hizbollahmilisen.

– Ett enda felsteg kan vara den tändande gnistan, säger SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren.

Oron för en eskalering av striderna i gränsområdet mellan Israel och Libanon växer sig starkare. Sedan Hamas terrorattack mot Israel i oktober förra året har den terrorklassade Iranstödda Hizbollahmilisen och israeliska styrkor beskjutit varandra så gott som dagligen. Under den senaste tiden har attackerna och retoriken kraftigt trappats upp.

Fler än 150 000 människor har tvingats fly sina hem och över 100 civila har dödats i gränsområdena samtidigt som attackerna har gått längre in på respektive lands territorium.

Krig mellan Israel och Hamas

På båda sidorna om gränsen växer nervositeten för att aggressionerna kan leda till ett större krig. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har nyligen sagt att landet är berett att flytta sitt militära fokus från Gaza till Libanon.

I mitten av juni publicerade Hizbollah en drönarfilm som visar strategiska mål vid den israeliska hamnstaden Haifa. Nästan samtidigt meddelade israeliska generaler att de godkänt en plan för en Libanonoffensiv.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har anklagat väst för att backa israeliska planer på att ”sprida krig i Mellanöstern”, rapporterar TT. Han har också hävdat att Israels premiärminister Benjamin Netanyahus påstådda planer kommer att innebära en katastrof.

Både Israel och Hizbollah säger sig dock hoppas på en diplomatisk lösning, men oron är att de stegrade attackerna kan få sitt eget förlopp, enligt Stina Blomgren.

– Vi har sett förut hur ett enda felsteg kan bli den tändande gnistan. Ett krig mellan Hizbollah och Israel kan bli förödande för regionen, säger hon.

En drönarfilm, truppförflyttningar och psykologisk krigföring – hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren om upptrappningen mellan Israel och Hizbollah i videon ovan.

Fakta: Hizbollah

Hizbollah är en shiamuslimsk milisgrupp i Libanon, nära lierad med Iran. Gruppen har både en politisk och en militär gren.

Hizbollah bildades 1982 efter den israeliska invasionen av södra Libanon.

Organisationen är terrorstämplad av USA och dess väpnade gren även av EU.

Gruppen har nära band till Hamas, som också är terrorstämplade av bland annat USA och EU.

Källa: Utrikespolitiska institutet, NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet