Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer än 300 000 ton sopor samlats på hög i Gaza, enligt FN. Något som utsätter Gazaborna för allvarliga hälsorisker. Se sopbergen vid Khan Yunis i videon. Foto: BBC

Sopberg, svält och vårdkollaps – så lever Gazaborna i krigets helvete

Uppdaterad
Publicerad

Sedan kriget i Gaza trappades upp för åtta månader sedan tvingas människor på flykt leva under svåra humanitära förhållanden. Många av de som lämnat sina hem i området lever utan tillgång till elektricitet, mediciner, rent vatten och mat.

Hjälporganisationer har upprepade gånger larmat om den svåra humanitära situationen och risken för hungersnöd och svält.

I Gaza riskerar nu 3 000 barn att bli svårt sjuka eller dö till följd av undernäring om de inte får vård i tid, enligt Adele Khodr, Unicef:s regionchef för Mellanöstern och Nordafrika.

Krig mellan Israel och Hamas

– Fruktansvärda bilder fortsätter att komma från Gaza på barn som dör framför sina familjer på grund av den fortsatta bristen på mat och näringstillförsel och förstörelse av hälso- och sjukvårdstjänster, sa hon i ett uttalande nyligen.

WHO: Ökning av sjukdomar

På de överfulla sjukhusen finns inte tillräckligt med förnödenheter och resurser för att kunna vårda skadade.

Enligt världshälsoorganisationen WHO blir infektionssjukdomar som diarré, hepatit och akuta luftvägsinfektioner allt vanligare.

Läkare utan gränser, som har ett team på plats i Gaza, vittnar om ”fruktansvärda förhållanden”, skriver de i ett uttalande. Under den senaste månaden har de sett en ökning av patienter med hudsjukdomar som skabb.

”Desperat medicinskt behov”

Samtidigt har hjälporganisationer svårt att leverera läkemedel till Gaza sedan Kerem Shalom-övergången tillfälligt stängdes i början av maj.

I mitten av juni meddelade den israeliska militären IDF att de inför dagliga ”taktiska pauser” för att kunna släppa in mer humanitärt stöd.

– Om vi inte lyckas få in medicinska förnödenheter till Gaza snarast kan vi bli tvungna att upphöra med vår medicinska verksamhet. Det är otänkbart med tanke på det desperata medicinska behovet hos tusentals Gazabor, säger Guillemette Thomas, medicinsk koordinator, Läkare utan gränser, i ett uttalande.

Se sopberg, svält och vårdkollaps – så överlever Gazaborna kriget, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet