OS-löparen om samtalet som fick henne att söka polisskydd

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Timanovskaja var på väg till flygplatsen i Tokyo när hennes mormor fick tag på henne, på telefon.

– Allt hon sa var: ”Snälla, kom inte tillbaka till Belarus, det är inte säkert”, säger den belarusiska friidrottaren i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Hon sökte polisskydd och har nu beviljats humanitärt visum i Polen.

Det var i söndags som den 24-åriga friidrottaren vägrade kliva på planet till Belarus. Till Reuters säger hon nu att hon bestämde sig för att avvika redan på vägen till flygplatsen efter ett kort samtal med sin mormor.

– Jag hade bokstavligen bara tio sekunder (att prata med henne).

Hennes mormor hann bara varna henne för att det inte var säkert för henne att återvända innan hon behövde lägga på luren.

Kristina Timanovskaja sökte sedan skydd hos japansk polis på Haneda-flygplatsen, som hon förts till mot sin vilja. På sociala medier skrev hon att hon kidnappats av sina egna ledare som hon tidigare kritiserat.

”Jag är inte rädd”

Kristina Timanovskaja tror inte att hennes ledare var beredda på att hon skulle vända sig till polisen.

– De tror att vi är rädda för att göra något, att vi är rädda för att tala, rädda för att berätta sanningen för hela världen. Men jag är inte rädd. Jag är inte en av dem som är rädda, säger hon till Reuters.

I onsdags flög Timanovskaja till Polen, där hon fått humanitärt visum.

Hör mer i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.