Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så försöker Ryssland utnyttja sitt övertag: ”Man attackerar för att se vart är Ukraina svaga” Foto: SVT

Oscar Jonsson: Så kan Ryssland utnyttja sitt övertag

Publicerad

Det senaste halvåret har Ukraina haft tydliga brister i sitt försvar mot Ryssland.

Men USA:s nya stödpaket till Ukraina kan ge starka förutsättningar på sikt, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring, i Agenda.

Striderna längs frontlinjen i Ukraina pågår och läget är kritiskt.

– Just nu har Ryssland ganska stort övertag, säger Oscar Jonsson.

Kriget i Ukraina

Men USA:s nya stödpaket om 60 miljarder dollar som röstades igenom på lördagen kan ge Ukraina en förutsägbarhet de tidigare inte haft.

– Nu kan man börja planera och ransonera inför nästa år framöver. Det här är så stort. Det är hela Sveriges försvarsanslag de senaste tio åren, som är i det här stödpaketet som USA skickar. Det gör att man mycket mer målmedvetet kan bygga förmåga.

Stödpaketets effekter

Även om det lär dröja innan effekterna och leveranserna av stödpaket märks av kan det ge Ukraina en fördel i kriget på sikt, säger Jonsson.

– Ryssland har många problem in i 2025. De har svåra ekonomiska problem och deras försvarsindustri börjar maxa ut, säger han.

80 procent av de fordon Ryssland skickar till fronten är renoverade, de bästa är redan förbrukade, säger Jonsson.

– Rysk förmåga kommer att börja plana, samtidigt som Ukraina får större stödpaket och Nato kommer att ha en omröstning om 100 miljarder euro i juni på fem års sikt.

”Starka förutsättningar för Ukraina”

Det i sig ändrar hela balansen och ger Ukraina starka förutsättningar, säger Jonsson.

– Hade stödpaketet som klubbades igår inte gått igenom, då hade Ryssland kanske känt att för varje dag som går, så går det bättre för oss. Men nu kommer en sådan signifikant injektion att man börjar förändra den kalkylen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet