Lång kö till en mobil vaccinationscentral, inrymd i en buss, i Wien tidigare i veckan. Nu planerar planerar landets förbundskansler Alexander Schallenberg att införa vaccinationsplikt.

Österrike inför vaccinationsplikt: ”För många har varit osolidariska”

Uppdaterad
Publicerad

För många österrikare har varit osolidariska. Det menar förbundskansler Alexander Schallenberg som planerar att införa vaccinationsplikt mot covid-19.

Från och med måndag stänger landet ned för alla invånare på grund av den ökade smittsridningen.

– Det gör oerhört ont, säger Alexander Schallenberg.

Sedan tidigare har ovaccinerade österrikare fått restriktioner att förhålla sig till. Men med start från och med måndag införs nu landsomfattande restriktioner för alla invånare i tio dagar från måndag för att begränsa den ökade smittspridningen.

– Alltför många människor i vårt land har uppträtt osolidariskt. Och det gör oerhört ont eftersom vi har tillräckligt med vaccin, säger Alexander Schallenberg enligt Kronen Zeitung.

Någon fullskalig nedstängning är det dock inte. Nödvändiga resor, exempelvis till och från arbetet samt för att handla, är tillåtna, och skolorna kommer att förbli öppna. Restriktionerna kan förlängas i maximalt tio dagar till.

Frivillig vaccinering inte nog

Andelen vaccinerade i Österrike är lägre än i många länder i Västeuropa som Italien, Spanien, Tyskland och Sverige – men bättre än grannländerna österut. Enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, är drygt 74 procent av alla österrikare över 18 år fullvaccinerade.

Det är långt ifrån tillräckligt menar Alexander Schallenberg, som planerar att införa vaccinationsplikt från och med februari nästa år.

– Tyvärr finns det politiska krafter, tunga vaccinmotståndare och fejkade nyheter i vårt land, som hetsar många att inte vaccinera sig, säger förbundskanslern och fortsätter.

– Viruset försvinner inte, det stannar kvar. Vi måste lära oss leva med det och hantera det. Vaccinationen är vår utresebiljett.

Överfulla sjukhus

I torsdags rapporterades för första gången över 15 000 nya fall  i ett landet med knappt nio miljoner invånare. Från vården kommer vittnesmål om mycket svåra omständigheter, bland annat på ett överfullt sjukhus i den hårt drabbade delstaten Oberösterreich.

– Vi måste ställa de döda i korridoren, säger en anställd till nyhetsbyrån APA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.