Österrike uppges ha flyttat fyra bepansrade fordon och cirka 700 soldater till gränsen mot Italien. Foto: TT/AP

Österrike varslar om gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Österrike har flyttat fyra bepansrade fordon till gränsområdet mot Italien och varslar om att gränskontroller kan komma att införas för att hindra migranter, rapporterar Reuters.

Orsaken är den stora mängd asylsökande och migranter som anlänt till Italien.

Österrike har redan tidigare ilsknat till över att många av migranterna tar sig vidare norrut på egen hand och har nu aviserat att de kan komma stoppas.

Flyktingkrisen i Europa

– Jag väntar mig att gränskontroller kommer att införas väldigt snart, säger försvarsminister Hans Peter Doskozil i en intervju med tidningen Kronen Zeitung.

LÄS MER: Österrike stramar åt asylmottagande

Enligt uppgifter till tidningen handlar det om cirka 750 soldater som finns tillgängliga för gränsbevakningen.

”Situationen allt mer akut”

– Vi ser nu hur situationen i Italien blir allt mer akut och vi måste vara förberedda för att undvika en situation som under sommaren 2015, säger en talesman för Doskozil till Reuters.

Enligt nya siffror från FN har över 100.000 migranter och asylsökande kommit över Medelhavet hittills i år. Av dessa har mer än 85.000 kommit till Italien, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Österrikes agerande har fått Italiens regering att kalla till sig Österrikes ambassadör i landet. Italien har också varnat om att förflyttandet av trupperna skulle kunna innebära ett brott mot EU:s regler om fri rörlighet. 

Italien ber om EU-hjälp

Italien har på sistone krävt större EU-hjälp för att hantera migrantinflödet.  Landet har haft som önskemål om att de migranter som räddas till havs ska fördelas till andra EU-länders hamnar kring Medelhavet. 

LÄS MER: Italienskt hot att stänga hamnar kritiseras

Frankrike uppges dock motsätta sig en sådan lösning med hänvisning till att fler migranter då skulle försöka ta sig över havet.             

Nya förslag från EU-kommissionen väntas under tisdagseftermiddagen inför veckans migrationsministermöte i Estlands huvudstad Tallinn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet