ÖVP-anhängare jublar efter första prognosen. Foto: Joe Klamar/AFP

Sebastian Kurz ÖVP valsegrare i Österrike

Uppdaterad
Publicerad

Den 33-årige Sebastian Kurz blev den stora segraren i söndagens nyval till det österrikiska parlamentet. Enligt det preliminära valresultatet växer hans ÖVP medan högernationalistiska FPÖ backar rejält.

Efter nattens räkning av rösterna i det österrikiska nyvalet verkar de stora vinnarna vara det konservativa Österrikiska folkpartiet (ÖVP). ÖVP vinner enligt det preliminära resultatet över 38 procent av rösterna, en ökning med cirka sju procentenheter från valet för två år sedan.

Därefter kommer socialdemokratiska SPÖ med 21,5 procent, medan högernationalistiska FPÖ ser ut att tappa rejält. FPÖ får drygt 17 procent av rösterna, ett tapp på runt 9 procentenheter.

Som fjärde största parti bli De Gröna, som ses som de andra stora vinnarna i valet. De ökade från 8,6 procent i valet för två år sedan till 12,4 procent.

FPÖ i opposition

FPÖ-ledaren Norbert Hofer sa under valnatten till österrikiska medier att han bedömer att partiet inte kommer att delta i några koalitionssamtal, rapporterar AFP. Istället gör sig partiet redo att gå i opposition.

Den 33-årige Sebastian Kurz väntas bli ny förbundskansler i Österrike efter söndagens parlamentsval. Foto: Reuters/Leonhard Foeger

Hemlig video

Den förra regeringen, där Kurz borgerliga ÖVP regerade ihop med FPÖ, sprack i våras på grund av den så kallade Ibizaskandalen.

I en hemlig inspelning från Ibiza syntes den dåvarande vicekanslern och Frihetspartiets ledare Heinz-Christian Strache förhandla med en person med anknytning till ryska affärsintressen. Strache avgick, men nya misstänkta korruptionshistorier om honom har avslöjats på senare tid.

Kurz tar högerröster

Sebastian Kurz borgerliga mittenparti har redan på förhand förutspåtts en klar ledning med hjälp av röster från tidigare FPÖ-väljare. Det andra stora mittenpartiet, Socialdemokraterna, har tappat röster till De Gröna.

Miljöpartiet spås få uppemot 12 procent av väljarstödet, en tredubbling jämfört med det förra valet 2017. Det är samma tendens som i Tyskland. Klimatfrågan har engagerat många väljare.

ÖVP skulle i teorin kunna bilda en majoritet i parlamentet tillsammans med de Gröna, om Arges vallokalsundersökning stämmer, skriver TT.

Modern framtoning

Sebastian Kurz betraktas som ett politiskt underbarn av analytiker. Han har drivit sitt parti mot höger i invandringsfrågan men framstår ändå som trogen det liberala blocket inom EU. Hans moderna framtoning talar för att han kommer att våga samregera med De Gröna, trots stora ideologiska skillnader. Det liberala partiet Neos väntas också för första gången kunna ta plats i en Kurz-ledd koalition.

– Kurz är skicklig, han skulle snabbt kunna byta riktning och skapa en överenskommelse. Både De Gröna och liberalerna vill regera. Samtliga är maktlystna, särskilt Kurz, säger Reinhard Heinisch, statsvetare från universitetet i Salzburg, enligt AP.

Hackerattack mot partikansli

Nyligen avslöjades en omfattande hackerattack mot Sebastian Kurz partikansli. Under fem veckor tömdes partiets servrar på bokföring och internt kampanjmaterial. Partiledningen misstänker att utländsk underrättelsetjänst låg bakom attacken.

Fakta: Bakgrund om österrikisk inrikespolitik

Sedan andra världskriget har två stora partier dominerat det politiska livet: ÖVP och SPÖ.

ÖVP: Österreichische Volkspartei (Österrikiska folkpartiet). Borgerligt mittenparti med kristdemokratiska rötter. Leds av Sebastian Kurz . Fick 31,5 procent i parlamentsvalet 2017.

SPÖ: Sozialdemokratische Partei Österreichs (Österrikes socialdemokratiska parti). Leds av Pamela Rendi-Wagner. Fick 26,9 procent i valet 2017.

Nytt partilandskap

Sedan mitten av 1980-talet har de två stora partierna utmanats av flera mindre partier – högernationalister, liberala och gröna.

Det största är FPÖ – Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti). När Jörg Haider tog över fick partiet en invandrar- och EU-kritisk inriktning. Leds av Norbert Hofer. FPÖ kom på en tredjeplats i 2017 års val, med 26 procent av rösterna, strax efter SPÖ.

Tunga poster

I nyvalet hösten 2017 vann ÖVP stort och Kurz gav högernationalistiska FPÖ chansen till ett regeringssamarbete. FPÖ-politiker fick de flesta av de tunga ministerposterna. Det blev dock inte långvarigt – efter skandalvideon sprack regeringen i maj 2019. Den dåvarande partiledaren och vicekanslern Heinz-Christian Strache avgick.

Partiledarbyten

Även inom Socialdemokraterna har situationen varit turbulent. SPÖ bytte partiledare 2016, men efter bara två år lämnade Christian Kern sin post. Under hans tid avslöjades kopplingar mellan partiet och Facebook-konton som syftade till att misskreditera Sebastian Kurz.

De Gröna och liberaler går framåt

De Gröna kom inte över fyraprocentsspärren i valet 2017 men ligger nu på 12 procent i opinionsmätningarna. Leds av Werner Kogler. Fick 3,8 procent i valet 2017.

Det liberala partiet Neos leds av Beate Meinl-Reisinger. Ligger på 8 procent i opinionsmätningarna. Fick 5,3 procent valet 2017. Tillsammans med De Gröna kan Neos bli koaltionspartner till ÖVP i nästa regering.

Källor: Nyhetsbyrån APA, NE, Politico Poll of polls

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.