Foto: TT

Sebastian Kurz tvingas bort som Österrikes förbundskansler

Uppdaterad
Publicerad

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz tvingas avgå, och han drar hela sin regering med sig i fallet. Detta efter en misstroendeomröstning i parlamentet under måndagen som kommer som en direkt följd av Ibiza-skandalen. Affären har i sin tur utlöst total politisk kris i landet.

Det är hela havet stormar i det politiska Österrike. Ingen regering kvar. Ingen förbundskansler. Förbundspresidenten väntas nu utnämna en övergångskansler i väntan på valet i september.

Under eftermiddagen röstade nationalrådet, Österrikes underhus, i frågan om misstroende gentemot knappt 33 år unge förbundskansler Sebastian Kurz. Motionen om misstroende stöddes av Socialdemokraterna SPÖ och högernationalistiska FPÖ, som fram till nyligen varit i koalition med Kurz styrande ÖVP.

FPÖ och SPÖ utgör totalt 103 av underhusets 183 stolar.

”Otyglad och oansvarig makthunger”

Hårda ord haglade i plenisalen under måndagen när SPÖ och FPÖ lade fram sina respektive argument mot Kurz, rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Ert beteende är unikt i den andra republikens historia. Det är en skamlös, otyglad och oansvarig makthunger, sade SPÖ-ledaren Pamela Rendi-Wagner inför parlamentsledamöterna, och riktad mot Sebastian Kurz.

Kurz: Låter mig inte provoceras

Efter en drygt två timmar lång debatt föll domen: Regeringen Kurz röstades ned av SPÖ, FPÖ och det mindre partiet Liste Jetzt, rapporterar nyhetsbyrån APA. Det är första gången sedan andra världskriget som ett misstroendevotum lyckas, trots 185 försök, skriver tidningen Der Standard.

– Jag är normalt sett en lugn människa. I det här fallet är det något av en utmaning, men jag har bestämt mig för att inte låta mig provoceras, sade Kurz i kammaren inför omröstningen, och fortsatte sedan med en uppräkning av saker som hans regering åstadkommit.

ÖVP-framgång i EU

Hela den politiska krisen kring regeringen Kurz har sin grund i den skandal som rullats upp kring den tidigare koalitionspartnern och vicekanslern Heinz-Christian Strache. I en videoinspelning avslöjades Stache med att diskutera med en kvinna som han trodde var släkting till en rysk oligark. De ska bland annat ha pratat om riggande av offentliga upphandlingar. Det hela utspelade sig på ett hotellrum på Ibiza, vilket gjort att hela saken kommit att kallas Ibiza-skandalen.

Efter att Stache avgått valde förbundskansler Kurz att sparka inrikesministern Herbert Kickl, och sedan låta samtliga högernationalistiska ministrar (med partibeteckning FPÖ) lämna sina poster. Kanslern satsade därefter ”allt på ett kort”, analyserade SVT:s utrikesredaktör Ingrid Thörnqvist, efter beskedet om att Kurz genom att utlysa nyval.

Samtidigt som måndagens misstroendeomröstning slutade i ett hårt slag mot Sebastian Kurz rider den unge ledarens parti just nu på en framgångsvåg. ÖVP gick rejält framåt i söndagens EU-val och får över 35 procent av rösterna, vilket är en ökning med över 8 procentenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.