Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett bostadsområde i Bergslia i Meldal i Trøndelag drabbades flera bostadsområden av jordskred under natten. Foto: NRK, Ole Martin Wold/NTB/TT

Oväder i Norge – många evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Gyda som dragit in över Norge ställer till stora problem. Ett tiotal människor har evakuerats och myndigheterna varnar för översvämningar och jordskred.

– Torsdagen blir den mest intensiva dagen, säger regionchef på Norges vatten- och energimyndighet (NVE) Terje Thuset till NRK.

Gyda har sedan onsdagskvällen orsakat översvämningar, jordskred, vattenläckor och stängda vägar – men extremvädret har inte nått toppen än, enligt NVE som spår att den kommer att inträffa på torsdagen.

Under torsdagen väntas ovädret även dra vidare in över Sverige.

”Stor fara” – 44 personer evakuerade

I Eresfjord i Molde kommun riskerar en älv att svämma över sina bräddar och 44 boende har evakuerats.

”Vi gör fortlöpande bedömningar om det behövs ytterligare evakueringar och hur länge evakueringarna ska vara”, skriver polisen i uttalande.

Vattennivån i älven har stigit med över en meter sedan klockan 19 på onsdagskvällen.

– Älven utgör en stor fara. Den hittar nya vägar ned mot bostadsområdena, säger ordförande i Moldes kommun, Torgeir Dahl, till VG, och uppger att 90 personer evakuerats.

Stora mängder regn – varning för jordskred

I Sjöholt i Ålesunds kommun har boende i 16 hus evakuerats efter ett jordskred vid ett byggområde. Inga personer ska ha kommit till skada.

Ovädret drog in över Vestlandet och mellersta Norge på onsdagskvällen. Det har fört med sig stora mängder regn som orsakar översvämningar och flera vägar har stängts av.

Norges vatten- och energimyndighet (NVE) varnar också för jordskred.

– Under vår tid har vi aldrig rapporterat om en så stor fara för skred, säger Aart Verhage, regionchef på NVE, till NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.