Upptäckten av skallen är ett ovanligt fynd och kan öppna dörrar i forskningen kring den mänskliga utvecklingen. Foto: TT

Ovanligt skallfynd kastar ljus över den mänskliga evolutionen

Uppdaterad
Publicerad

Upptäckten av en två miljoner gammal skalle öppnar nya dörrar i forskningen kring den mänskliga evolutionen.

Skallen tillhör arten Paranthropus robustus och beskrivs som en kusin till Homo erectus, arten som människan härstammar från. Fyndet av fossilen beskrivs som otroligt spännande, skriver BBC.  

“De flesta fossiler vi hittar är en enstaka tand här och där, så att hitta någonting som detta är väldigt ovanligt och väldigt tursamt.”, säger Dr Angeline Leece, som arbetat med fyndet till BBC. 

Hittades i Sydafrika

Två forskare från La trobeuniversitetet i Melbourne upptäckte skallfragmenten på utgrävningsplatsen Drimolen utanför Johannesburg i Sydafrika 2018.  

Under de två år som passerat har arkeologer arbetat med att pussla ihop och analysera fossilen, och fynden har nu presenterats i tidsskriften Nature, ecology and evolution journal

Upptäckten av skallen är ett ovanligt fynd och kan öppna dörrar till forskningen om den mänskliga utvecklingen, enligt Jesse Martin, en av de forskare som arbetat med skallen.

Växtätare

Paranthropus robustus hade stora tänder och liten hjärna, och att den främst åt mat från växtriket till skillnad från samtida kusinen Homo erectus, som hade små tänder och stor hjärna och åt både kött och växter.  

Forskarna menar att det är möjligt att de dåvarande klimatförändringarna kan ha minskat tillgången till mat för Paranthropus robustus och att detta kan vara orsaken till att den dog ut tidigare än Homo erectus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.