Tänderna tycks tillhöra en människoart som levde för mer än 50 000 år sedan. De hittades i den här grottan på ön Luzon. Foto: Handout / Reuters

Ny människoart kan ha upptäckts

Uppdaterad
Publicerad

I en grotta på ön Luzon i Filippinerna har man hittat fossila rester av vad som misstänks vara en ny människoart. Det handlar om tänder och ben från tre individer som levde för minst 50 000 år sedan, skriver Washington Post.

Homo luzonensis är namnet som forskarna har gett vad som tros vara en tidigare okänd människoart. Fossil av tänder och ben, men inga skallfragment, hittades i en grotta i Sierra Madre-bergen på ön Luzos i Filippinerna, skriver forskare i tidskriften Nature.

Man har inte kunnat ta fram något dna ur fynden, som består av två vuxna och en ung person. Enligt en paleoantropolog vid Musée de l'Homme-Muséum National d'Histoire Naturelle, åt Homo luzonensis troligtvis kött och använde stenredskap, baserat på djurben med slaktmärken som hittats.

Fynden pekar på att Homo luzonensis kan ha varit under 1,2 meter hög, och anpassade för att kunna klättra i träd, skriver The Guardian.

Dessa tänder tillhörde en av de människor vars rester man nu hittat. Foto: Handout / Reuters

Spännande fynd

Fossilfyndet i Filippinerna är det fjärde som gjorts i världen sedan milennieskiftet. Homo floresiensis upptäcktes i Indonesien 2004, Denisovamänniskan i Sibirien 2010 och Homo naledi i Sydafrika 2013.

Mest förvånande med fyndet är kanske ett böjt tåben, skriver The Guardian. Benet påminner nämligen om Australopithecus, som bara hittats i Afrika och som levde för två till tre miljoner år sedan.

En annan fråga som ställs är hur Homo luzonensis tog sig till ön. Den har nämligen aldrig haft någon koppling till fastlandet.

Kan vara ny art

Professor Mattias Jakobsson som forskar om människans utveckling, menar att det är en mycket ovanlig upptäckt och ett spännande forskningsresultat.

– De här skeletten passar varken in på moderna människor, neandertalare eller Denisovamänniskan, säger han.

Han säger att det kan vara en ny art, men tycker att man ska vara försiktig med att anta att det är det.

– Vi talar inte längre om att neandertalare är en egen art, skild från människan, säger Mattias Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.