Ove Bring, professor i internationell rätt: ”Det är för lite och för sent”

Uppdaterad
Publicerad

Ove Bring, professor i internationell rätt, är kritisk mot hur världssamfundet har hanterat Libyenkrisen. Trots hårda fördömanden av Kadaffis våld finns ännu inga konkreta åtgärder för att skydda den libyska befolkningen. Bara evakueringsplaner för de egna medborgarna.

-Det här är ett akut läge. Vill man åstadkomma något på kort sikt krävs en militär och humanitär närvaro, säger Ove Bring.

Under fredagen sammanträdde flera olika organ för att diskutera Libyenkrisen och för att om möjligt komma överens om åtgärder för att skydda dem som befinner sig i landet mot ytterligare våld.

Militär närvaro krävs

Ove Bring anser att läget i Libyen är så allvarligt att det inte finns tid att tveka om långtgående åtgärder från det internationella samfundets sida.

-I Egypten tror jag inte att en militär och humanitär intervention hade varit bra, men läget i Libyen är annorlunda. Kadaffi är en galning som kan föra krig mot sin egen befolkning. Många libyer känner sig nog i behov av stöd från det internationella samfundet, och då bör de få det, säger han till Aktuellt.

Ove Bring är professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, och har lång erfarenhet av hur världsamfundet brukar hantera kriser. I dag hade EU:s utrikesministrar ett informellt möte i Ungern och diskuterade olika sanktioner, bland annat att frysa familjen Kadaffis tillgångar och att införa ett vapenembargo. Men beslut fattas först i nästa vecka.

-Det internationella samfundet förlorar i trovärdighet om man inte gör någonting alls. Det har redan förlorat i trovärdighet för man har gjort för lite och för sent. Bara uttalanden om att våldet ska upphöra tjänar ju ingenting till, uppriktigt sagt, Kadaffi lyssnar inte på sådana uttalanden. Så det behövs att man går längre än så.

Vilka åtgärder tror du kan vara verkningsfulla?

-De ekonomiska sanktioner som man har talat om hittills är en viktig markering, men de är långtidsverkande och åstadkommer ingenting på kort sikt. Det här är ett akut läge. Ska man åstadkomma något på kort sikt menar jag att det krävs en militär och humanitär medicinsk närvaro som verkligen hjälper de människor som demonstrerar, säger Ove Bring.

Han tar ett aktuellt exempel.

-När det talas om att Tyskland skickar ett militärfartyg för att rädda sina egna medborgare; kom då istället med ett antal krigsfartyg, inklusive ett lasarettsfartyg, som kan ta hand om sårade och skadade människor på plats.

Det saknas enighet

Nato sammankallade under fredagen till ett extra möte i Bryssel, men den militära alliansen kom inte fram till att situationen krävde något ingripande från deras sida. Och FN:s råd för mänskliga rättigheter, som också sammanträdde i Geneve under dagen, kom visserligen med mycket hårdare fördömanden än vanligt, och förslag om en internationell tribunal för brott mot mänskliga rättigheter och ett enhälligt beslut om förslag att utesluta Libyen ur rådet. Men konkreta åtgärder för att skydda befolkningen fanns ingen enighet kring.

FN:s säkerhetsråd, som också hade ett konsulterande möte i New York, fattar inga beslut om åtgärder förrän tidigast i nästa vecka.

– Det finns ingen enighet om vad man ska göra. Därför tror jag inte att en långtgående humanitär intervention för att störta Khadaffi är trolig. Vad man skulle kunna tänka sig och hoppas på är en humanitär intervention för att hjälpa den libyska befolkningen.

Ett flygförbud har diskuterats, bland annat från USA:s sida. Hur ser du på möjligheterna för det?

-Ja, det tror jag är möjligt, så länge man inte förväntar sig någon strid från det libyska flygvapnet, utan att det mer handlar om att vakta luftrummet. Då kan det vara realistiskt, säger Ove Bring.

Susan Ritzen

susan.ritzen@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.