Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi vet att det finns mässling i andra länder men här i USA har det varit eliminerat i 19 år, så vi förväntade oss aldrig att det här skulle hända här, säger Ed Day, regiondirektör i Rockland County. Se mer i klippet ovan. Foto: Kallestad, Gorm/TT/ Andreas Zernell /SVT NyheterVisa alla (2)
Visa alla (2)

Över 1 000 smittade i mässlingsutbrott i USA

Publicerad
1 022 smittade i USA. Över 800 av dem i New York City och Rockland County.
Mässlingsutbrottet i USA är det största på 30 år och blir allt värre. Nu genomför flera stater lagförändringar som gör att den närmast heliga amerikanska religionsfriheten får stå tillbaka – allt för att stoppa mässlingen.

Fram till i torsdags kunde vaccinationsmotståndare använda religionen som skäl för att slippa vaccinera sina barn i skolan i New York. Men inte längre.

På torsdagen tog New York-guvernören Andrew Cuomo bort religionsundantaget ur de statliga lagarna kring vaccinering. Det välkomnas i Rockland County där republikanen Ed Day är regionens starke man.

– Barn blev inte vaccinerade, de använde sig av religiösa undantag som en ursäkt för att slippa. Men det finns inga religiösa förbud mot det här i judisk, kristen eller muslimsk tro. Skolorna lät personer kryssa i rutan för “religiösa undantag” fast det endast handlade om personliga övertygelser, säger han till SVT Nyheter.

50 000 doser vaccin

Sedan mässlingsutbrottet startade i oktober har myndigheterna i New York City och i Rockland County, strax norr om mångmiljonstaden, delat ut totalt 50 000 doser vaccin. Trots det har spridningen ännu inte gått att stoppa.

– Jag tror inte att någon kunde förutse det här. Vi vet att det finns mässling i andra länder men här i USA har det varit eliminerat i 19 år, så vi förväntade oss aldrig att det här skulle hända här, säger Ed Day.

Böter om 1 000 dollar

Både Day, och borgmästaren i New York City, Bill de Blasio, har vidtagit drastiska åtgärder den senaste tiden. I Rockland County är ovaccinerade barn bannlysta från både skolor och sommarens samtliga sommarläger, en mycket populär aktivitet i USA. Och i New York-stadsdelen Williamsburg riskerar man 1 000 dollar i böter om man bor, arbetar eller går i skolan i vissa områden och ertappas vara ovaccinerad.

Särskilt drabbade är områden med stor ultraortodox judisk befolkning – en grupp som länge haft betydligt lägre grad av vaccinerade än resten av befolkningen. Sedan oktober har dock många av dem blivit vaccinerade.

20 förda till sjukhus

Men utbrottet fortsätter – 20 har förts till sjukhus, fem vårdas på intensivvårdsavdelning. Och så sent som häromdagen kom larmet om ny spridning, i ett apotek mitt på huvudgatan i Spring Valley, Rockland County.

När tror du att det här är över?

– Jag vet inte. Nu har vi riktat in oss mest på barnen, men nästa steg är att vaccinera alla äldre som saknar vaccin. Vi ser på det här långsiktigt, för det finns inga snabba lösningar, säger Ed Day.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer