En man deltar i räddningsarbetet i Saada efter bombningarna. Foto: TT/Al-Masirah TV

Hundratals civila bombade i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av människor har dödats i flyganfall mot en rebellkontrollerad del av Jemen. Antalet drabbade tycks överstiga 200. Bombningarna sker några dagar efter en drönarattack i Abu Dhabi som fick omvärlden att reagera.

Bomberna släpptes över ett fängelse i staden Sadaa, i en provins med samma namn i nordvästra Jemen där Huthirebellerna har ett starkt fäste.

Bilder från nedslagsplatserna visar mängder av döda kroppar i rasmassor och byggnader som jämnats med marken. Det är ännu oklart exakt hur många som har dödats.

Dödstal väntas stiga

Ett sjukhus har tagit emot åtminstone 70 döda och ett hundratal skadade, enligt Läkare utan gränsers företrädare i landet. Flera andra sjukhus har tagit emot drabbade.

– Det är omöjligt att veta hur många människor som har dödats. Det verkar ha varit en fruktansvärd våldshandling, säger läkarorganisationens Jemenchef Ahmed Mahat.

– Vad jag får höra från min kollega i Saada är att det fortfarande finns mängder av kroppar där anfallet ägde rum, med många saknade.

Internationella rödakorsfederationen (ICRC) räknar också antalet drabbade till minst ett hundratal.

– Siffrorna kommer att stiga, säger ICRC:s talesperson Basheer Omar.

Enligt Rädda barnens internationella organisation är det migranter som har hållits frihetsberövade i det drabbade fängelset. Den räknar antalet bekräftat döda till minst 60.

Lekande barn dödade

Under natten till fredag anfölls också västkuststaden al-Hudaydah från luften, med följden att hela Jemen tappade kontakten med internet. Anfallet riktades mot det jemenitiska telekommonopolet, som står under Huthirebellernas kontroll.

I detta anfall dödades också tre barn, enligt Rädda barnen.

”Barnen uppges ha lekt på en intilliggande fotbollsplan när robotarna slog ned”, meddelar organisationen.

Nyhetsbyrån AP har kunnat bekräfta förstörelsen vid telekombolaget genom att jämföra satellitbilder.

Den saudiskledda alliansen låg bakom anfallet. Saudiarabiens statliga nyhetsbyrå meddelar att det utfördes för att ”förstöra Huthistyrkornas förmåga” i al-Hudaydah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.