Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kustväg har spolats sönder av de enorma vattenmassorna som rasade ner mot havet när två dammar brast ovanför staden Derna i Libyen. Se förödelsen efter katastrofen i inslaget. Foto: foto: ©2023 Maxar Technologies

Över 11 000 döda efter översvämningarna i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran stiger ytterligare efter översvämningarna i nordöstra Libyen. 11 300 människor har bekräftats döda, enligt Röda halvmånen. Det rapporterar AP.

Det har tidigare befarats att dödssiffran skulle komma att stiga markant, efter att över 10 000 personer rapporterats saknade i staden Derna.

Fortfarande saknas över 10 000 människor, enligt Marie el-Drese, generalsekreterare för hjälpgruppen.

Brustna dammar orsakade kollaps

Ovädret slog mot Derna under söndagskvällen, och i samband med skyfallen kollapsade två dammar ovanför staden. Boende i Derna har beskrivit hur de hörde vad som lät som en hög explosion, och sedan forsade vattnet in över staden.

Räddningsarbetet pågår fortfarande och över 3 000 döda har begravts i massgravar, enligt lokala myndigheter.

– Jag tror tyvärr inte det kommer gå att bo i staden igen på flera år. Stadskärnan är borta, har Kasim Mahjoub vid Röda halvmånen i Libyen tidigare sagt till SVT Nyheter.

FN: ”Katastrofen hade kunnat undvikas”

FN-organet Meteorologiska världsorganisationen, WMO, har tidigare sagt att de gått ut med varningar till myndigheter i de drabbade områdena, enligt AP. Men myndigheterna i östra Libyen varnade inte de boende för att dammarna ovanför Derna kunde kollapsa.

– Om det hade funnits en normalfungerande meteorologtjänst hade de kunnat varna människor, säger WMO:s chef Petteri Taalas till AP.

Dammarna i Derna byggdes på 1970-talet och har fått mycket begränsat med underhåll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man var rädd för att havet skulle attackera, men trodde inte att dammen skulle kollapsa”, berättar en invånare i Derna. Foto: AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.