Den undersökande journalisten Stacey Dooley visar hur mycket vatten som använts för ett par jeans. Foto: BBC

Över 15 000 liter vatten har använts till dina jeans

Uppdaterad
Publicerad

I samband med dokumentären Modeindustrins smutsiga baksida som SVT sänder utförde den undersökande journalisten Stacey Dooley ett experiment. Hon frågar människor hur mycket vatten de tror har använts för deras shoppingkassar och avslöjandet lämnar en av dem nära tårar.

De flesta är medvetna om de negativa effekterna på miljön av fossila bränslen, plast och tunga industrier, men även klädindustrin har en enorm påverkan.

Utöver den enorma mängd vatten som används för att framställa kläder släpper fabrikerna också ut mängder av kemikalier i floder och vattendrag i närheten. Vatten som lokalbefolkningen behöver för att tvätta sig och dricka.

Se mer om klädindustrins miljöpåverkan i Stacey Dooley: Modeindustrins smutsiga baksida torsdagen den 8 augusti klockan 20:00 i SVT2 eller den 21 juli på SVT Play. Fler dokumentärer ur SVT:s klimat- och miljösatsning Planetens framtid går också att se på SVT Play från den 21 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.