– Det som är farligt är när man har infrastrukturer och kraftverksdammar i sådana här områden, säger glaciologen Per Holmlund. Foto: SVT

Minst 200 saknas fortfarande efter glaciärraset i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 200 personer saknas fortfarande efter det glaciärras som inträffade i indiska delen av Himalaya under söndagen. 19 har bekräftats döda, enligt AFP.

– Det som är farligt är när man har infrastrukturer och kraftverksdammar i sådana här områden, då blir man sårbar på ett helt annat sätt, säger Per Holmlund, glaciolog, i SVT:s Morgonstudion.

Delar av en damm är förstörd och vägar och broar drogs med när ett stort stycke av Nanda Devi-glaciären rasade ner i Dhauligana-floden i Uttrakahand i Indien under söndagmorgonen. Dödssiffran har sedan dess stigit och under måndagen har hittills 19 personer bekräftats döda och omkring 200 personer saknas, enligt AFP.

– I det här fallet är det några procent av glaciären som släppt, men det är ändå stort som tre-fyra globenarenor. Det som är farligt är när man har infrastrukturer och kraftverksdammar i sådana här områden, då blir man sårbar på ett helt annat sätt. Det blir katastrof, säger Per Holmlund, glaciolog, i SVT:s Morgonstudion.

Arbetare fast i tunnlar

Räddningsgrupperna har bland annat fokuserat på att rädda arbetare som sitter fast i tunnlar som byggts med anledning av ett vattenkraftsprojekt i området. 15 personer räddades från den ena av två tunnlar under helgen men fler tros vara kvar i den andra tunneln vars utgångar fortfarande blockeras av rasmassor.

Att bitar av glaciärer släpper är i sig inte så ovanligt menar glaciologen Per Holmlund.

– Det sker regelbundet och i till exempel Alperna för man noggrann bok över vad som sker där. Vi har haft två sådana incidenter i Sverige 2018, men de svenska fjällen ser annorlunda ut, vi har inte de här långa sluttningarna under glaciärerna, säger Per Holmlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.