En överfylld båten lägge rut från Tripoli i Lybien. De flesta migranter som försöker ta sig över Medelhavet räddas, men 2.000 har drunknat hittills i år. (ARKIVBILD). Foto: TT

188.000 migranter räddade ur Medelhavet i år

Uppdaterad
Publicerad
Omkring 188.000 migranter har räddats ur Medelhavet i år. Lika många tar rutten till Italien som till Grekland, men av de 2.000 som har dött hittills i år miste nästan alla livet på den farligare resan till Italien.

Antalet flyktingar som har korsat Medelhavet för att komma till Europa kommer inom kort att passera 200.000 personer, uppger Internationella organisationen för migration (IOM). Hittills har 188.000 plockats upp ur Medelhavet av den italienska flottan och de båtar som deltar i den internationella räddningsinsatsen Triton utanför Italiens kust.

”Man kan förbättra sina möjligheter att överleva”

Båtarna migranterna färdas i är ökänt dåliga – enkla gummiflottar och slitna fiskebåtar som sjunker om de stannar, berättar Kenneth Neijnes, regionchef på Kustbevakningen, som var med ombord på svenska båten Poseidon i juni i år när det tog upp asylsökande utanför Libyens kust.

– På en och samma båt kan det vara flyktingar som mår relativt bra, som har suttit på övre däck och haft med sig mat. Sedan kan det vara de som har suttit på nedre däck som mår dåligt.

På nedersta däck finns de som har köpt den billigaste biljetten till Italien. Resorna via Italien är farligare, men också billigare än de som går till Grekland. Enligt uppgifter i italienska medier tog en människosmugglare som greps av polisen i måndags 13.000 kronor per person av dem som ville komma till Europa.

– De som har råd kan också köpa sig en flytväst av människosmugglarna. Så det går att förbättra sina möjligheter att överleva om man har pengar, säger Kenneth Neijnes.

2000 döda

Under årets första sju månader dog 1.930 migranter på väg till Italien och 60 på väg till Grekland. De flesta drunknar, men det har också kommit rapporter om migranter som har blivit mördade på vägen eller dött av till exempel värmeslag och sjukdomar. Uttorkning är relativt vanligt, säger Kenneth Neijnes.

Senast i helgen hittade organisationen Läkare utan gränser fem döda, fyra kvinnor och en man, ombord en gummiflotte med över 100 migranter på väg till Italien. De döda hade haft med sig små barn och tros ha dött av uttorkning, meddelade organisationen.

Enligt La Repubblica drunknar en majoritet i Siciliensundet.

– Det är oacceptabelt att människor som flyr från konflikter, förföljelse, misär och markförstöring måste uthärda så hemska upplevelser i sina hemländer, för att inte tala om under resan, och sedan dö på Europas tröskel, säger IOM:s generaldirektör William Lacy Swing.

”De frågar var de har hamnat”

I måndags togs 369 asylsökande upp utanför Sicilien av Italiens flotta. Av dem var 45 barn och 88 kvinnor, varav åtta var gravida. Kenneth Neijnes uppfattning är att omkring fem procent av dem som kommer är barn, en del av dem som är ensamma är så unga som åtta år, ytterligare fem procent är kvinnor och resten är män, en del mycket gamla. Migranterna är rädda och tacksamma över att tas upp på båten där de får mat och sjukvård under den fyrtio timmar långa resan till Sicilien.

– De är verkligen oroliga, de har aldrig varit med om något liknande förut och brukar fråga var de har hamnat och vart vi ska ta dem. De vet om att det är en farlig resa de har gett sig ut på, men har ändå större risker hemma. De vill till Europa och Italien är en port in till Europa, så de blir mycket glada när vi talar om för dem vart vi ska.

Enligt FN är en fjärdedel av migranterna från Eritrea, därefter följer Nigeria, Somalia, Sudan och Syrien. Många tros lämna Italien och Grekland kort efter att de anlänt för att fortsätta vidare till norra och västra Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet