Över 40 migranter hittade i lastbil i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har hittat 41 personer i en lastbil i norra Grekland. Personerna är migranter och var vid liv när de upptäcktes.

Det är AFP som rapporterar att migranterna hittades i en kyllastbil.

Så sent som i förra månaden inträffade en händelse som riktade ljuset mot de farliga vägar som desperata migranter ofta väljer att ta. Då hittades 39 döda människor i en lastbilscontainer öster om London.

Offren var enligt brittisk polis vietnameser. Temperaturen i kylda lastbilscontainers kan bli minus 25 grader och polisen misstänker att migranterna frös ihjäl.

Svårt att upptäcka

Containern där de 39 döda människorna hittades anlände till Essex, England, via hamnen i belgiska Zeebrygge. Enligt Dirk de Fauw, ordförande för hamnen är det svårt att upptäcka människor i kylda lastutrymmen, detta då de inte upptäcks på värmekameror.

– Allt är så kallt där inne så det syns inga skillnader och man kan inte upptäcka någonting i dem, har han berättat för SVT Nyheter.

Flera liknande händelser den senaste tiden

Det är inte bara i Storbritannien och Grekland man hittat migranter i kylda lastutrymmen. För två dagar sedan upptäcktes 31 migranter i en lastbil i Nice, södra Frankrike. Lastbilen ska enligt Deutsche Welle ha kommit från Pakistan. Och i slutet av oktober upptäcktes 12 migranter i en lastbil i Belgien.

Under 2018 registrerades 92 dödsolyckor bland migranter på land i Europa, enligt The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer