Över 60 000 flyr från sina hem efter dammkollaps i Myanmar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en damm kollapsade i Bagoregionen i Myanmar tidigare i veckan har runt 63 000 människor drabbats. Enorma mängder vatten har förstört både hus och mat i byarna kring dammen.

Dammens 120 meter höga väggar höll tillbaka mer än 20 000 kubikmeter vatten men kollapsade under onsdagen och de enorma vattenmängderna forsade ut över byarna i närheten. Hus och mattillgångar har förstörts i översvämningarna i över 80 byar.

– Hur kan jag vara okej när mitt hus är förstört? Jag har ingenstans att bo och ingenting att äta, säger Wai Lin Aung.

Många har blivit fast i sina hem och räddningspersonal arbetar fortfarande på plats. Tiotusentals människor har dock lämnat sina hem i samband med att vattnet forsade in och ett 30-tal tillfälliga läger har satts upp.

– Jag kommer stanna här i klostret ett tag för jag kan inte gå tillbaka dit, säger Kyi Win.

En bro som är en del av den motorväg som länkar samman Myanmars två största städer har även blivit skadad av vattenmassorna. Ministern Han Zaw berättade att 500 personer jobbade med att reparera bron för att få trafiken att återgå till det normala så snart som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.