Sveriges insatschef i Afghanistan om talibanernas offensiv: ”Inte total kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigt för talibanerna att sprida en bild av att ett övertagande av Afghanistan är oundvikligt. Men enligt generallöjtnant Michael Claesson, som ledde Sveriges insats i Afghanistan, ska man vara medveten om att det är svårt att totalt kontrollera territorier i landet. Samtidigt pågår talibanernas offensiv och 2 000 barn har blivit internflyktingar i Afghanistans huvudstad Kabul.

Under lördagsmorgonen uppger parlamentsledamoten Homa Ahmadi för nyhetsbyrån AP att talibanerna befinner sig blott 11 kilometer söder om Kabul. Samtidigt som striderna kommer allt närmare anländer fler och fler internflyktingar till den afghanska huvudstaden, som i princip omringats av den fundamentalistiska milisen.

– Jag tror att vi är många som är förbryllade över det tempo som hela vändningen har tagit, säger generallöjtnant Michael Claesson, som ledde Sveriges insats i Afghanistan, i SVT:s direktsändning.

”En nypa salt”

Samtidigt vill han nyansera bilden av utvecklingen:

– Har man varit i Afghanistan vet man vilka svårigheter det faktiskt innebär att kontrollera någonting. Och det innebär också att talibanoffensiven när det gäller kontroll får man ta, kanske inte med en nypa salt i den meningen, men däremot vara medveten om att det inte är en total kontroll av territorium.

– Däremot är man väldigt angelägen om att frammana bilden av att man kontrollerar och att det man står inför, det vill säga ett övertagande, är nästan oundvikligt.

”Kommer se undernärda barn”

Enligt Rädda Barnen anländer nya flyktingar till Kabul varje timme. De flesta tvingas bo på gatorna, eller i bästa fall i tält. Många är hungriga och enligt organisationen är en humanitär katastrof nära förestående.

– Familjer som redan bor i Kabul har bidragit med den mat de kan avvara för att hjälpa de fördrivna men det finns helt enkelt inte tillräckligt. Väldigt snart kommer vi att se undernärda barn, säger Christopher Nyamandi, chef för Rädda Barnen i Afghanistan, i ett pressmeddelande.

Rädsla för sjukdomsutbrott

Han fortsätter:

– Folk dricker vatten från smutsiga kärl och omständigheterna är väldigt ohygieniska. Vi är inte långt ifrån att sjukdom bryter ut.

Lördagen kan bli en avgörande dag för Afghanistan. Enligt uppgifter ska det finnas ett avtal om maktfördelning på förhandlingsbordet.

Sedan i maj har 468 barn dödats och 1 200 skadats efter att striderna tilltagit i landet.

Se hela SVT Nyheters sändning om läget i Afghanistan på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.