Fentanyl Foto: AP/TT

Överdoser dödar allt fler i USA – nu sjunker medellivslängden

Uppdaterad
Publicerad

Det är en drogepidemi utan dess like. Hittills har fler liv skördats av överdoserna, än HIV-krisen under 1990-talet. Smärtstillande medicin, billigt heroin och syntetiska opioider som fentanyl, är de bakomliggande orsakerna.

Antalet döda i överdos är rekordmånga i USA. Under fjolåret dog över 70 000 amerikaner med anledning av droger, skriver the New York Times och hänvisar till en nypublicerad amerikansk myndighetsrapport. Det är en ökning med 9,6 procent jämfört med 2016. 

Samtidigt har också antalet självmord i landet ökat med 3,7 procent och allt detta har nu lett till att den förväntade medellivslängden påverkats och sjunkit med 0,1 procent. 

– Förväntad medellivslängd ger oss en bild av det övergripande hälsotillståndet i landet, och den här oroväckande statistiken är en påminnelse om att vi förlorar för många amerikaner för tidigt och för ofta, säger Robert Redfield, chef för USA:s hälsomyndighet (CDC).

Från smärtstillande till heroin

Överdoser har nu också blivit den vanligaste dödsorsaken för amerikaner under 50 år och i nuläget beräknas 2,4 miljoner människor i USA vara beroende av opioider.

Det sägs att det började under 80-talet, när receptbelagda smärtstillande skrev ut av läkare allt mer. Allt fler blev beroende och i takt med att utskrivningarna minskat har därför många vänt sig till svarta marknaden. Dessutom har heroin blivit billigare och mer lättillgänglig och sedan 2014 har fentanylens intrång på marknaden förändrat spelplanen helt. 

Experter förbluffade

Under 2017 ökade antalet dödsfall av fentanyl och liknande syntetiska droger med 45 procent i USA. Experter i USA är förbluffade över antalet.

Förra sommaren uppmanades USA:s president Donald Trump att utlysa en nationell kris med anledning av drogepidemin. 

Både i Sverige och i USA:s grannland Kanada lever man i genomsnitt nästan tre år längre. I USA har den sjunkit till 78,6 år medan i Sverige blir man i genomsnitt 82,3 år.

Statistik från 1979 och framåt visar att antalet dödsfall på grund av drogöverdoser har stigit kraftigt i USA, från 2 475 år 1979 till 72 000 i fjol. Överdoser är numera den vanligaste dödsorsaken för amerikaner under 50 år.

I dag orsakar syntetiska opioider, i första hand fentanyl, flest dödsfall av alla droger. Därefter följer heroin och läkarutskrivna opioider. På fjärde plats kommer kokain.

USA:s hälsomyndighet Health and Human Services har slagit fast att USA härjas av en opioidepidemi utan motstycke. 2,4 miljoner amerikaner beräknas i nuläget vara beroende av opioider.

En vanlig dag i USA tas över 650 000 recept på opioider (oftast värktabletter) ut på landets apotek. Statistik visar att fyra av fem av dagens opioidmissbrukare har börjat med värktabletter.

Rättsliga processer pågår mot ett antal läkemedelsbolag som anklagas för att ha bidragit till epidemin.

Källor: Hhs.gov, Center for Disease Control and Prevention, The New York Times, Science, TT, med flera

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer