Eu-länderna har kommit överens om att rikta sanktioner mot enskilda turkiska befattningshavare. Foto: TT

Överens om sanktioner mot makthavare i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Eu-länderna har enats om att införa sanktioner mot enskilda makthavare i Turkiet med anledning av landets agerande i Medelhavet. Beslutet om sanktionerna kommer ”efter Turkiets ensidiga agerande och provokationer”, skriver Frankrikes EU-minister Clément Beaune på Twitter efter beskedet.

Under toppmötet, som avslutades på fredagen, gav EU-ledarna EU:s utrikeschef Josep Borrell i uppgift att ta fram en rapport om vidare åtgärder mot Turkiet för att kunna utvidga sanktionerna om Turkiet fortsätter sitt letande efter olja och gas utanför Cypern, en rapport som ska vara klar senast i mars nästa år.

Grekland och Cypern tryckte hårdast på för att få övriga EU att markera så tufft som möjligt mot president Recep Tayyip Erdogan och hans styre. Föreslagna ordalydelser om att framöver söka bättre samordning med USA och be ministerrådet att ta fram fler turkiska befattningshavare som kan drabbas av sanktioner har ansetts för svaga av regeringarna i Aten och Nicosia.

De två länderna fick dock inte igenom sina önskade hårdare markeringar, som vapenembargo eller riktade åtgärder mot hela sektorer av den turkiska ekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.