Ett sönderbombat kvarter i Sudans huvudstad Khartum. Arkivbild. Foto: MARWAN ALI/AP/TT

Nytt avtal om att skydda civila i Sudan – men ingen vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Sudans stridande parter har kommit överens om riktlinjer för humanitärt bistånd.

På natten mot fredag undertecknade representanter för Sudans armén och de paramilitära styrkor som har stridit i nära en månad har i den saudiska staden Jeddah en ”deklaration om åtagande att skydda de civila i Sudan”, uppgav en amerikansk företrädare som är med i samtalen, enligt Reuters.

Ska skydda civila

Sudans stridande fraktioner har åtagit sig att skydda civila och rörelsen av humanitärt bistånd. Däremot gick de inte med på vapenvila och står for närvarande långt ifrån varandra.

Avtalet förbinder båda sidor i allmänna termer att släppa in humanitärt bistånd, tillåta återställande av el, vatten och annan grundläggande infrastruktur, att dra tillbaka säkerhetsstyrkor från sjukhus och att ordna med ”respektfull begravning” av de döda.

Parterna förhandlar fortfarande om ett nytt tillfälligt eldupphör för att släppa in bistånd.

Nöden är stor

Sammandrabbningar mellan de två huvudgrupperna i Sudans militärregim har skakat landet den senaste tiden. Det är den sudanesiska armen den paramilitära rebellstyrkan Rapid Support Force (RSF) som dominerar konflikten. Men även gamla konflikter mellan arabiska och icke-arabiska lokala stammar har blossat upp.

Nöden i landet är stor, och bristen på mat, vatten och sjukhusvård är akut. Fler än 400 personer har dött till följd av striderna. Tiotusentals personer har flytt till de kringliggande länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.