Bilder tagna av SOS barnbyar på Filippinerna efter oväder 2014. Personerna på bilden har inget med uppgifterna i artikeln att göra. Foto: SOS barnbyar

Övergrepp inom SOS barnbyar utreds

Uppdaterad
Publicerad

Hjälporganisationen SOS barnbyars internationella styrelse har beställt en oberoende utredning sedan flera fall av övergrepp och korruption upptäckts.

SOS barnbyar bekräftar i ett pressmeddelande misslyckandet och ”introducerar omedelbart nya åtgärder för att stödja offer, förhindra framtida skada, och förbättra existerande system, för att konsekvent försäkra kvalitativt omhändertagande för alla barn i sina program.

”Djupt bedrövad”

Var i världen de aktuella händelserna ska ha inträffat framgår inte, men det rör sig om både tidigare och aktuella fall av övergrepp mot barn, korruption, att bidragsmedel använts felaktigt och brott mot de regler som är tillsätta för att skydda barn och anställdas mänskliga rättigheter.

– Det handlar inte om några nya fall, utan om redan kända fall. Vi har redan talat om dessa i tidigare rapporter, men det spelar ingen roll. Vi finns i 137 länder, har 40 000 anställda och tar hand om 1,5 miljoner barn. Jag är djupt bedrövad och ledsen för varje enskilt fall, säger generalsekreterare Anna Ernestam på SOS barnbyar i Sverige till tidningen Omvärlden.

Flera fall av sexuella övergreppen rapporterades under 2019. Det rörde sig om en våldtäkt, ett våldtäktsförsök, fyra fall där barn manipulerats till sex (i Sverige lika med våldtäkt) och nio fall av sexuella trakasserier.

Totalt ska 15 barn drabbats och 12 anställda varit inblandade. Året innan rörde det sig om 26 fall av sexuella övergrepp, skriver Omvärlden.

Övergrepp redan 2016

Under 2016 gjordes 37 anmälningar om sexuellt tvång och övergrepp inom hjälporganisationen SOS Barnbyar. Anmälningarna gällde övergrepp på barn och unga vuxna, enligt ett uttalande till SVT Nyheter år 2018.

Personal var förövare.

 – Offren är antingen barn eller unga vuxna, sade organisationens pressansvarige till SVT Nyheter.

”Viktigt att det inte upprepas”

Utredningen har tillsatts av den internationella styrelsen, och leds av en oberoende person utanför organisationen. Bland åtgärderna som presenterats finns bland annat ett ombudsmannasystem.

En av de stora givarna till SOS barnbyar i Sverige är Postkodlotteriet, som avvaktar utredningen innan man agerar.

– Det viktiga nu är att de drabbade tas om hand och att åtgärder kommer på plats så att liknande händelse inte kan upprepas, säger Roger Magnergård, pressansvarig, till Omvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.