Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Island kan vara på väg in i en sekvens av flera hundra år av fler vulkanutbrott. Hör seismologen Björn Lund om vad det är som händer på Island. Foto: RUV/Ragnar Visage, SVT/Rebecka Haglund

Överhängande risk för vulkanutbrott på Island: ”Nu kan det gå väldigt fort”

Uppdaterad
Publicerad

Risken för ett vulkanutbrott på Island ökar nu timme för timme. Sedan tidigare har det utlysts nödläge i området runt samhället Grindavik – där invånarna har evakuerat

Runt 4 000 invånare har fått evakuera från det isländska samhället Grindavik där man befarar att ett vulkanutbrott kan komma att ske.

En 15 kilometer lång tunnel av magma har bildats i en spricka 800 meter under marken, och den kan när som helst tränga upp till jordytan.

– Nu kan det gå väldigt fort. Det kan gå på ett par timmar bara. Det är inte ens säkert att man får så mycket förvarning i det här läget, säger seismologen Björn Lund.

Inte säkert – men risken är överhängande

Under söndagen fick vissa av de boende i Grindavik tillstånd att hastigt återvända till sina hem för att hämta värdesaker och husdjur som lämnats kvar när området evakuerades.

Nu återstår det bara att vänta för befolkningen på Island. Under söndagen samlades regeringen för ett extrainsatt möte där det diskuterades hur man ska hantera olika scenarier. Det är fortfarande inte helt säkert att det blir ett utbrott, och om det sker är det svårt att förutspå exakt var det kommer.

– Det går inte att säga var utbrottet kommer att ske, om det blir ett utbrott. Det går inte ens att säga att det verkligen kommer att bli ett utbrott, men risken är överhängande, säger Björn Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.