Fartyget sjönk på väg mellan öarna Ukara och Bugolora. Foto: Jackson Njehia/TT/Reuters

Överlevande hittad efter färjeolycka

Publicerad

En man hittades på lördagsmorgonen vid i liv i det fartyg som kapsejsade i Tanzania tidigare i veckan. Räddningsarbetet pågår fortfarande och dödssiffran har stigit till 207 efter att fartyget sjönk i Victoriasjön i torsdags kväll.

Den räddade mannen uppges ha arbetat som mekaniker på färjan MV Nyerere och överlevde genom att låsa sig in i ett rum med en luftficka.

Han hittades tidigt lördag morgon av dykare från marinen som letade efter överlevare. Enligt BBC så är hans tillstånd allvarligt.

Dödssiffran befaras fortsätta öka

Arbetet med att leta efter överlevande och bärga kroppar efter olyckan pågår fortfarande. Den senaste siffran är 207 omkomna, enligt landets public service-radio. Lokala medier uppger att fartygets kapacitet var 100 passagerare, men över 400 kan ha befunnit sig ombord och dödssiffran förväntas stiga ytterligare.

Tanzanias president John Magufuli sade i ett tal på fredagen att det är uppenbart att färjan var överlastad, och att han beordrat att de ansvariga ska gripas.

Afrikas största sjö

Victoriasjön är Afrikas största sjö och är viktig både för fiske och transporter.

Den är samtidigt väldigt olycksdrabbad – varje år sker omkring 5 000 drunkningsolyckor, enligt den nationella räddningsgruppen i Tanzania.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer