• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

. Foto: TT, Pablo Torres

Överlevare kan ha hittats i Beiruts rasmassor

Uppdaterad
Publicerad

Ett chilenskt räddningsteam kan ha funnit överlevare i rasmassorna från en kollapsad byggnad i Beirut. Efter att en sensor fångat upp vad som misstänks vara mänskliga hjärtslag inleddes en stor sökinsats. Sent på kvällen avbröts letandet för natten – vilket väckte starka reaktioner.

Det har gått 30 dagar sedan två kraftiga explosioner ödelade stora delar av hamnområdet i Libanons huvudstad. Minst 220 personer omkom och hoppet om att hitta ytterligare överlevare var näst intill obefintligt – fram till i dag.

Ett chilenskt räddningsteam har med hjälp av en sensor fångat vad som misstänks vara mänskliga hjärtslag, skriver Beirut city guide på Twitter.

– Vi  letar just nu med hjälp av teknologi, sa en räddningsarbetare till SVT Nyheters team på plats.

Finns det en överlevare?

– Jag kan inte lämna ut den informationen. Men vi jobbar just nu med att rädda eller få ut vad som finns där inne. Vår teknologi ger oss signaler.

Sökhund kände doft

Sökandet sker i rasmassorna i stadsdelen Mar Mikhael. En sökhund ska ha uppfattat en doft under natten mellan onsdag och torsdag, skriver nyhetsbyrån AFP.

Enligt en företrädare för Beiruts brandkår har en värmekamera upptäckt vad som misstänks vara mänsklig puls på omkring två meters djup.

– Hittills har man funnit en död person, men det finns även tecken på att någon andas där nere, berättar Edward Bitar på organisationen Live love Beirut för SVT nyheters team på plats.

Beslut att avbryta väcker ilska

Senare under torsdagskvällen sattes sökandet på paus för att återupptas på fredagsmorgonen, skriver bland andra BBC och Washington Post. Att insatsen sattes på paus beror bland annat på att de saknar lyftkranar att frakta bort rasmassa med och att det finns en oro för att byggnaden kan kollapsa, skriver BBC.

Beslutet att avbryta sökandet väckte ilska bland flera beirutbor och åskådare till insatsen ska ha protesterat högljutt.

Medan räddningstjänsten lämnade platsen satte ett antal privatpersoner också på sig hjälmar för att själva försöka återuppta sökandet, skriver Washington Post. De eskorterades dock snabbt från byggnaden av soldater.

Över 200 människor omkom och över 6500 skadades i explosionerna den 4 augusti som orsakades av att stora mängder ammoniumnitrat som förvarades i hamnområdet av ännu okänd anledning detonerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.